Lajme

Propozimi i ri: Ata që punojnë me kohë të plotë, duhet të paguajnë më pak taksa

Gjithnjë e më shumë njerëz po vendosin kundër një pune me kohë të plotë dhe po i japin përparësi kohës së lirë ose familjes.  Këshill i Shteteve të FDP-së tani dëshiron ta bëjë përsëri tërheqëse punën me kohë të plotë me para.

Puna me kohë të pjesshme është shumë e popullarizuar – dhe jo vetëm midis grave: Në vitin 1991, mbi 92 për qind e burrave punonin me kohë të plotë, më 2022 kjo shifër ishte pak më shumë se 81 për qind. Në mesin e grave, numri i punëtoreve me kohë të plotë ra nga 51 për qind në 42 për qind.

Fakti që gjithnjë e më shumë njerëz po reduktojnë ngarkesën e tyre të punës po shton mungesën e punëtorëve të kualifikuar, sipas qarqeve të biznesit. Këshilli i Shteteve të FDP-së, Damian Müller, prandaj bën thirrje që puna me kohë të plotë të bëhet më tërheqëse – në formën e zbritjeve tatimore. Mocioni i tij përkatës do të diskutohet në Dhomën e ëogël në seancën e dimrit, shkruan 20minuten.

Mungesa e punëtorëve të kualifikuar nuk mund të zgjidhet vetëm nëpërmjet imigracionit. “Një gamë e tërë masash është e nevojshme”, thotë Müller. Njeriu i FDP-së sugjeron një zbritje shtesë tatimore. Shuma e zbritjes duhet të jetë e njëjtë me shumën maksimale që mund të paguhet në Shtyllën 3a çdo vit dhe në këtë mënyrë të zbritet nga taksat. Në vitin 2023 kjo do të jetë 7056 franga.

“Me mocionin tim nuk po vendos një masë kundër një tjetre, por propozoj një masë shtesë – tërësisht vullnetare, por me një nxitje që duhet të jetë veçanërisht efektive për bizneset e mesme. Nëse një anëtar i familjes mund të punojë me orar të plotë, barra në buxhetin e familjes zvogëlohet dukshëm”, thotë ai, përcjell albinfo.ch.

SVP Këshilli i Shteteve, Hannes Germann, është përgjithësisht pozitiv për idenë. “Por ju duhet të kontrolloni me kujdes paraprakisht nëse e gjithë kjo do të çonte në humbje të mëdha tatimore apo padrejtësi”, thotë Germann.

Ai e sheh si pozitive fleksibilitetin që vjen me mundësinë për të punuar me kohë të pjesshme. “Me zbatimin e mocionit, askush nuk do të detyrohet të punojë me kohë të plotë”. Zbritja e taksave do të ishte një nxitje për ta bërë këtë – ata që e braktisin atë, mund të vazhdojnë të punojnë me kohë të pjesshme, shkruan 20minuten.