Lajme

Pse punëtorët ndërkufitarë francezë zgjedhin të punojnë në Zvicër

Gati gjysma e punëtorëve francezë që jetojnë pranë kufirit zviceran janë të punësuar në Gjenevë. Kjo për shkak se kompanitë franceze nuk mund të përputhen me pagat që këta njerëz marrin në Zvicër

Sipas një raporti të televizionit SRF të Zvicrës, më shumë se 44 për qind e shtetasve francezë që jetojnë pranë kufirit zviceran punojnë në Gjenevë. Këto shifra bazohen në një raport të Institutit Francez për Statistikat dhe Studimet Demografike, përcjell albinfo.ch.

Rreth 85,000 punëtorë udhëtojnë për në punët e tyre në Gjenevë çdo ditë nga rajonet e afërta franceze të Haute-Savoie dhe Ain. Këta punonjës – të quajtur frontaliers – preferojnë të punojnë në Zvicër, sepse mund të fitojnë deri në dyfishin e pagës që do të merrnin në Francë për të njëjtën punë. Gjithashtu, taksat janë më të ulëta në Zvicër sesa në Francë. Kjo përbën një problem për kompanitë franceze që ndodhen pranë kufirit, pasi nuk mund të gjejnë personel.

Për shembull, Jean Benoît-Guyot drejton një biznes hidraulik në komunën franceze të Saint-Julien-en-Genevois, e cila ndodhet pikërisht në kufirin me kantonin e Gjenevës. Ai tha se do të dëshironte të punësonte menjëherë të paktën pesë punonjës, por nuk mund të gjejë askënd në vend. “Të gjithë duan të punojnë në Zvicër”, i tha ai SRF-së.

E njëjta situatë është e zakonshme edhe në zonat e tjera kufitare të Zvicrës.

Kévin Lecoq, i cili jeton në rajonin francez që kufizohet me kantonin zviceran të Jura, i tha SRF-së se në fund të praktikës së tij në gatim ai nuk kërkoi as punë në Francë, por shkoi direkt në Zvicër. Sot ai punon me katër qytetarë të tjerë francezë në një piceri në qytetin Jura të Saignelégier. “Nëse mbledhim gjithçka që duhet paguar në taksa, ne kemi ende një herë e gjysmë pagën franceze”, tha ai. Një tjetër efekt ndërkufitar i pagave zvicerane është se frontalistët po rrisin qiratë dhe kostot e jetesës në zonat fqinje të Francës. Kjo, nga ana tjetër, inkurajon edhe më shumë punëtorë francezë që të kërkojnë punë në Zvicër. Por ndërsa raporti i SRF u fokusua te francezët, e njëjta situatë ekziston në kantonet Ticino dhe Bazel, të cilat ndajnë kufijtë përkatësisht me Italinë dhe Gjermaninë.

Më shumë se 67,000 punëtorë italianë ndërkufitarë janë të punësuar në Ticino dhe mbi 33,000 gjermanë janë të punësuar në Zvicër. Në total, 329,000 frontalis punojnë për kompanitë zvicerane, përcjell tutje albinfo.ch.

Udhëtarët ndërkufitarë mund të punësohen në Zvicër falë një marrëveshjeje dypalëshe, Lëvizja e Lirë e Personave, që qeveria nënshkroi me vendet e Bashkimit Evropian. Ai u lejon shtetasve të BE-së akses të lirë në tregun zviceran të punës.