Lajme

Pse punëtorët në Mbretërinë e Bashkuar po humbasin mijëra paund?

Familjet mesatare në Mbretërinë e Bashkuar janë 8,300 £ më të varfëra se homologët e tyre në vende si Franca, Gjermania dhe Holanda, sipas një raporti të ri nga Fondacioni Rezolucioni dhe LSE.

Shkalla e produktivitetit të Mbretërisë së Bashkuar është gjysma e asaj që shihet në ekonomitë e tjera të përparuara dhe pagat janë ulur më pas, që do të thotë se punëtorët po humbasin mesatarisht 10,700 £ në vit.

Raporti, i publikuar të hënën, vlerëson gjithashtu se nëntë milionë punonjës të rinj nuk kanë punuar kurrë në një ekonomi me rritje të qëndrueshme të pagave mesatare, transmeton euronews, përcjell albinfo.ch. “Brexit, Covid-19 dhe kriza e kostos së jetesës kanë testuar një ekonomi tashmë nën tendosje”, tha Alex Beer, kreu i zhvillimit të portofolit në Fondacionin Nuffield.

Pabarazitë aktuale po ndikojnë veçanërisht në standardet e jetesës për individët me të ardhura të ulëta deri në mesatare, pasi vendi nuk ka arritur të rikuperohet nga kriza financiare e vitit 2008. Ndërkohë që Mbretëria e Bashkuar po mbyllte hendekun e produktivitetit me vende si Franca, Gjermania dhe SHBA gjatë viteve 1990 dhe fillim të viteve 2000, ky trend është përmbysur që kur tregjet u rrëzuan.

Fondacioni Resolution dhe LSE thonë se një familje tipike në Mbretërinë e Bashkuar është tani 8,300 £ më e varfër se bashkëmoshatarët e tyre në vendet evropiane, si Franca dhe Gjermania.

Në dritën e kësaj pabarazie, raporti i ri thotë se plani aktual fiskal i qeverisë është “joserioz”. Studiuesit propozojnë që standardet e jetesës në Mbretërinë e Bashkuar mund të përmirësohen duke rritur investimet publike në 3% të PBB-së dhe duke ndërtuar mbi “forcat e vendit si një superfuqi e shërbimeve”.

Për momentin, Partia Konservatore planifikon të ulë investimet në 1.8% të PBB-së deri në 2028/2029. Nxitja e ‘qyteteve të dyta’ të MB-së Kancelari i MB Jeremy Hunt dhe kreu i partisë opozitare laburiste Keir Starmer po flasin sot në një ngjarje të Fondacionit Rezolucioni për të lansuar raportin, gjetjet e të cilit mund të formësojnë axhendën e qeverisë.

Një nga rekomandimet kryesore është se duhet të ushtrohet më shumë presion konkurrues mbi bizneset britanike, duke u dhënë lehtësime tatimore firmave të reja dhe jo të vogla. Kjo do të thotë se kompanitë e pasuksesshme kanë më shumë gjasa të shkatërrohen dhe të lënë hapësirë për sipërmarrje të suksesshme. Gazeta inkurajon gjithashtu qeverinë që të ndajë më shumë para për qytetet e mëdha jashtë Londrës.

“Birmingham dhe Greater Manchester kërkojnë investime të mëdha në rrjetet e tyre të transportit publik dhe strehimin nëse duan të tërheqin firma të avancuara dhe punëtorë të kualifikuar”, thuhet në të. “Me 69 për qind të popullsisë së Mbretërisë së Bashkuar që jeton në qytete dhe në rrethinat e tyre, miliona do të përfitonin”. Rekomandime të tjera përfshijnë përmirësime në pagën statutore për sëmundjet (që mund t’i lërë të sëmurët me vetëm 44 £ në javë) dhe kushte më të mira për punëtorët me turne të radhës.

Raporti mbron gjithashtu një rritje të taksave, megjithëse normat aktualisht janë në nivelin e tyre më të lartë që nga vitet 1940. Kjo bie ndesh me qasjen e miratuar nga kancelari Jeremy Hunt, i cili kohët e fundit njoftoi një sërë shkurtimesh taksash në deklaratën e tij të vjeshtës.