Lajme

Rastet me koronavirus janë përsëri në rritje në Austri

Pas zvogëlimit për disa muaj, numri i rasteve me koronavirus përsëri po "rritet me shpejtësi" në Austri

Në mes të nëntorit numrat e infeksioneve me koronavirus arritën kulmin në Austri, me shkallën e incidencës shtatëditore që u rrit në 587 për 100,000 banorë – vetëm disa ditë para se të imponohej bllokimi i dytë i vendit.

Që atëherë – dhe përkundër një periudhe tjetër relaksimi përpara një bllokimi tjetër – numrat e infeksioneve kanë qenë në rënie graduale, duke lëvizur pak më shumë se 100 për 100,000 për dy javët e para të shkurtit, përcjell albinfo.at.

Ditët e fundit, megjithatë, shkalla e infeksionit ka filluar përsëri të rritet. Në 22 shkurt, tani është në 134 për 100,000 – me rritje të parashikuara më tej.

Peter Klimek, nga Hub Research Science Complexity në Vjenë, i tha gazetës Kurier të Austrisë se infeksionet e reja “po rriteshin me shpejtësi” në gjithë Austrinë.

Klimek tha se kishte tri arsye kryesore për rritjen: relaksimi i bllokimit, testimi i shtuar dhe përhapja e varianteve të koronavirusit.

Nga 8 shkurt Austria lehtësoi një numër masash bllokimi të koronavirusit, duke përfshirë kthimin mbrapsht të porosisë 24-orëshe të qëndrimit në shtëpi dhe lejimin e hapjes së parukierëve dhe sallat e tatuazheve përsëri. Një vlerësim i shifrave zyrtare tregon një rritje pothuajse të menjëhershme në numrat e rasteve – e ndjekur nga një rritje graduale e shifrës së incidencës shtatë ditore. Relaksimi i bllokimit më 8 shkurt u shoqërua me kërkesa të detyrueshme të testimit për të vizituar parukierët dhe sallat e tatuazheve, ndërsa testimi i përhapur u zbatua gjithashtu në shkolla. Testimi i shtuar shihet si një hap thelbësor në identifikimin e grupeve të viruseve, por kjo gjithashtu çon në rritje të numrave zyrtarë të infeksioneve.

Më në fund, përhapja e mutacioneve britanike dhe të Afrikës së Jugut – secila prej të cilave besohet të jetë më infektive sesa variantet e njohura – pritet të ketë kontribuar në rritjen.

“Ne kemi parë në javët e fundit që pandemia nuk është nën kontroll me këtë variant. Kjo do të thotë që këto raste dyfishohen çdo dy deri në katër javë tani”, tha Klimek. Klimek tha se përhapja e variantit mund të çojë në masa më të rrepta bllokimi deri në festën e Pashkëve, përcjell tutje albinfo.at.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI