Bota

Pyetja për migrantët acaroi Trump-in, pezullon kredencialet e gazetarit të CNN

Transmetuesi amerikan CNN ka përshkruar një vendim nga Shtëpia e Bardhë për të revokuar miratimin e shtypit të një prej korrespondentëve të saj të lartë si një kërcënim për demokracinë.

Jim Acosta, korrespondentit të CNN, kreu i Shtëpisë së Bardhë, i kishte pezulluar kredencialet e tij pas një shkëmbimi të ndezur me Donald Trump, gjatë konferencës së parë të shtypit të presidentit pas zgjedhjeve afatmesme, përcjell Albinfo.ch.

Shtëpia e Bardhë tha se ishte për shkak të “sjelljes së papërshtatshme” nga ana e raportuesit ndaj një femre anëtare të stafit.

Konferenca e lajmeve prej 90 minutash paraqiste shkëmbime të qarta midis presidentit dhe disa korrespondentëve, pasi u ilustrua edhe një herë me marrëdhëniet e trazuara të Trump me disa media.
Acosta e mori presidentin në detyrë mbi karvanin emigrant që drejtohej përmes Meksikës drejt kufirit amerikan. Korrespondenti i CNN-së pyeti nëse Trump po demonizonte emigrantët dhe kundërshtoi pretendimin e tij se karavani ishte një “pushtim”.
Kur Acosta u përpoq të bënte një pyetje tjetër lidhur me hetimin e Rusisë, Trump tha “kjo është e mjaftueshme”.

Ndërsa gazetari vazhdonte, anëtari i stafit u përpoq të merrte mikrofon nga ai. Kishte kontakt të shkurtër fizik teksa arriti tek ai dhe Acosta tha “falem, mam” ndërsa përpiqej të përqendrohej në pyetjen e tij, shkruan Euronews, përcjell Albinfo.ch.
Më vonë Shtëpia e Bardhë tha se po pezullonte miratimin e korrespondentit deri në njoftimin e mëtejshëm.

Në një seri twittash që mbrojnë vendimin, sekretarja e shtypit, Sarah Sanders tha se presidenti besonte në një shtyp të lirë, por administrata nuk do të “tolerojë kurrë një gazetar që e vendos dorën mbi një grua të re vetëm duke u përpjekur të bëjë punën e saj si praktikant në Shtëpinë e Bardhë” .

Më vonë u postua një video 15 sekondash e shkëmbimit, duke përfshirë edhe zëvendësimet e ngushta, në të cilat zëri duket se ka qenë i heshtur.
Disa nga mbështetësit e Donald Trump e kanë duartrokitur vendimin për revokimin e miratimit të Acosta, duke thënë se ai kishte “kapërcyer” personelin e Shtëpisë së Bardhë.

Por të tjerët iu drejtuan medias sociale për të lavdëruar gazetarin për përpjekjen për të mbajtur presidentin në llogari.

Për disa nga kritikët e tij, jo vetëm që lëvizja vendos kufizime në mediat që përpiqen të bëjnë punën e tyre, arsyeja e dhënë është një shembull i ashpër i Shtëpisë së Bardhë që shtrihet në sy të hapur.
Jim Acosta postoi në Twitter, duke e përshkruar pretendimin e Sanders si një gënjeshtër.

CNN gjithashtu dha një mbrojtje të patundur të gazetarit të saj, duke akuzuar zyrtarin e Shtëpisë së Bardhë për dhënien e “akuzave mashtruese” dhe duke cituar “një incident që kurrë nuk ka ndodhur”.
Mediat e tjera dhe korrespondentët kanë folur në mbështetje të CNN dhe gazetarit të saj. Komiteti i Gazetarëve për Lirinë e Shtypit diskutoi për të dënuar “dënimin e qartë të papërshtatshëm dhe të paprecedentë” të Trump.

Konferenca e lajmeve, e cila u bë gjithnjë e më e keqe dhe rreshti i mëpasshëm ka nxitur reagime të parashikueshme nga secila anë e ndarjes politike gjithnjë e më të ngulitur.

Me demokratët që kanë fituar kontrollin e Dhomës së Përfaqësuesve të SH.B.A.-së, madje disa kritikë të presidentit kanë paralajmëruar se ai mund të përfitojë nëse lajmet në muajve të ardhshëm mbizotërojnë nga hetimet dhe rreshtat e drejtuara nga demokracia në media.

Ka një debat në qarqet demokratike rreth asaj se sa e vështirë është për të sulmuar Donald Trump lidhur me akuzat për sjellje të keqe, kundër rrezikut që partisë të shihet nga votuesit si çështje neglizhimi që i shqetësojnë ata.

Në të njëjtën kohë, opozita dhe mediat do të jenë të vendosur ta mbajnë presidentin në llogari – edhe më shumë pas shkarkimit të Prokurorit të Përgjithshëm Jeff Sessions – për të mbrojtur ndarjen e pushteteve dhe për të kryer kontrolle kushtetuese mbi ekzekutivin.