Tematike

Qeveria e Zvicrës bën ndarjen e re të resorëve

Në mbledhjen e posaçme që ka mbajtur sot, Këshilli Federal i Zvicrës ka bërë ndarjen e departamenteve (ministrive), duke shpallur krahas ministrave në krye të departamenteve përkatëse, edhe zëvendësit e tyre.

Caktimi i ministrit të ri, Ignazio Cassis në krye të Departamentit të jashtëm, në vend të Didier Burkhalterit që ka dhënë dorëheqje, ka qenë pika më e rëndësishme e rendit të ditës.

Ndarja e vendosur e departamenteve  është si vijon:

Departamenti Federal (Ministria) për Punë të Jashtme 

Ministër: Ignazio Cassis, zëvendës: Guy Parmelin.

Departameti Federal për Punë të Brendshme 

Ministër: Alain Berset; Zëvendës: Ignazio Cassis

Departamenti Federal për Drejtësi dhe Polici 

Ministër: Simonetta Sommaruga; Zëvendës: Ueli Maurer

Departamenti Federal i Mbrojtjes

Ministër: Guy Parmelin; zëvendës: Johann N. Schneider-Ammann

Departamenti Federal i Financave

Ministër: Ueli Maurer; Zëvendës: Alain Berset

Departamenti Federal për Ekonomi, Arsim dhe Hulumtim 

Ministër:  Johann N. Schneider-Ammann; Zëvendës: Doris Leuthard

Departamenti Federal për Ambient, Trafik, Energji dhe Komunikacion

Ministër: Doris Leuthard; Zëvendës: Simonetta Sommaruga

Pra, në Këshillin Federal nuk do të ketë “rokadë” departamentesh, ministrishë, siç ishte spekuluar më parë, me zgjedhjen e anëtarit më të ri të këshillit, Ignazio Cassis. Kështu, ministri i posazgjedhur do të trashëgojë resorin e ministrit në vend të të cilit ka ardhur, pra ministrinë e jashtme, të udhëhequr deri tash nga Didier Burkhalter.

Detyrën e ministrit të punëve të jashtme, Cassis do ta marrë duke filluar nga 1 nëntori

Me këtë rast, ministri i i ri i punëve të jashtme, Ignazio Cassis ka shprehur kënaqësinë për postin që i është besuar. “Është një nderim për mua që të përfaqësoj në botë Zvicrën, institucionet e saj, sistemin demokratik dhe kulturën e saj të larmishme. Kam respekt të madh për këtë detyrë me shumë përgjegjësi në politikën e jashtme dhe më gëzon fakti se do ta marr së shpejti këtë post” .