Lajme

Qytetet evropiane kërkojnë rregulla për shoferët e huaj në zonat me emetim të ulët

Përfaqësuesit e 20 qyteteve evropiane po kërkojnë ndihmë për të zbatuar tarifat e mbipopullimit dhe rregullat e zonës së emetimit të ulët për shoferët e huaj.

Qytetet i kanë shkruar komitetit të transportit të Parlamentit Evropian për t’u ankuar se shoferët nga vendet e tjera i shpëtojnë lehtësisht gjobave, sepse informacioni i regjistrimit të automjeteve mund të ndahet vetëm midis vendeve me marrëveshje dypalëshe.

Në mars, Komisioni Evropian propozoi përditësimin e Direktivës së Zbatimit Ndërkufitar, duke e bërë më të lehtë gjobimin e shoferëve të huaj që shkelin rregullat lokale të trafikut. Propozimi mbulon një sërë shkeljesh, nga parakalimi i rrezikshëm deri te drejtimi i gabuar ose përdorimi i automjeteve të mbingarkuara. Megjithatë, ai nuk përmend shkeljet që lidhen me Rregulloret e Qasjes së Automjeteve Urbane (UVAR), shkruan The Local.

Një numër në rritje i qyteteve evropiane kanë prezantuar UVAR të tilla si tarifat e mbipopullimit dhe zonat e ulëta të emetimit për të kufizuar ndotjen e ajrit, për të rritur sigurinë rrugore dhe për të zvogëluar zhurmën.

“Si liderë lokalë, roli ynë është t’i bëjmë qytetet tona më të jetueshme dhe të këndshme për qytetarët tanë… Zbutja e ndikimit të trafikut rrugor në qytetet tona dhe ribalancimi i mënyrës se si ne përdorim hapësirën publike mbetet një prioritet i fortë për të arritur këto qëllime, duke përfshirë të ashtuquajturat Rregulloret e aksesit të automjeteve urbane (‘UVAR’) të tilla si zonat e trafikut të kufizuar ose zonat me emetim të ulët”, thuhet në letër.

“Qytetet tona mbeten vende të gjalla dhe tërheqëse. Ne mirëpresim automjetet e huaja, ndaj duhet të sigurojmë që rregullat e drejtimit të automjetit në qytetet tona të zbatohen në mënyrë të barabartë për të gjithë shoferët. Megjithatë, zbatimi i rregullave UVAR për automjetet e huaja mbetet sfidues, duke çuar në pabarazi mes dy grupeve [të qytetarëve] dhe në trajtimin e padrejtë të qytetarëve vendas”, vijon ai.

Një dokument nga Platforma CLARS, i cili ofron një përmbledhje të tarifave të mbingarkesës dhe zonave me emetim të ulët në Evropë, tregon se në Milano, 75% e shoferëve të huaj nuk i kanë paguar gjobat për shkeljet e zonave të trafikut dhe tarifën e bllokimit në vitin 2020, duke shkaktuar një humbje prej 6 milionë eurosh. Në qytetin gjerman të Aachen, për shembull, 69% e biletave të papaguara të zonave me emetim të ulët kishin të bënin me automjete të huaja në vitin 2022, përcjell albinfo.ch.

Danimarka vlerëson se ka rreth 3,822,000 DKK (rreth 512,000 euro) gjoba të papaguara në lidhje me zonat me emetim të ulët nga kamionët dhe furgonët e huaj.

Qytetet kanë frikë se përtej humbjes së të ardhurave, kjo situatë do t’i bëjë UVAR-et të papranueshme për drejtuesit lokalë.

Letra, e koordinuar nga Eurocities dhe Polis, dy grupe që përfaqësojnë qytetet evropiane në Bruksel, u nënshkrua nga përfaqësues të Barcelonës, Bilbaos, Amsterdamit, Brukselit, Parisit, Strasburgut, Romës, Padovës dhe Stokholmit, ndër të tjera.

Ata argumentuan se nëse UVAR përfshihen në direktivë, shtetet anëtare të BE-së dhe qytetet e tyre do të lejohen “të mbledhin informacion teknik për automjetet nga automjetet që hyjnë në një UVAR” dhe “të përpunojnë ato në përputhje të plotë me rregullat përkatëse të mbrojtjes së të dhënave”.

Komiteti i Transportit i Parlamentit Evropian do të votojë mbi direktivën më 29 nëntor. Nëse miratohen rregulla të reja, ato do të duhet të miratohen edhe nga parlamenti plenar dhe nga Këshilli i BE-së, shkruan The Local.