Ekonomi

Rekord: 16.5 milionë të pasur, 63.500 miliardë dollarë

Numri i milionerëve në botë u rrit rreth tetë për qind vitin e kaluar, me një rekord të lartë prej rreth 16.5 milionë, e pasuria e tyre arriti në një total prej 63.500 miliardë dollarësh, sipas një studimi të ri nga “Capgemini”, përcjell albinfo.ch.

Vitin e kaluar 1.15 milionë njerëz janë bërë milionerë të rinj, sipas një raporti të “Capgemini”.

Shtetet e Bashkuara, Japonia, Gjermania dhe Kina kanë më shumë milionerë, duke përbërë gati dy të tretat e numrit të përgjithshëm të milionerëve. Në Shtetet e Bashkuara numri i njerëzve të pasur u rrit në 4.8 milionë nga 4.46, ndërsa numri i milionerëve në Kinë u rrit në 1.13 milionë, me pak më shumë se një milion.

Rajoni i Azisë dhe Paqësorit, Evropa dhe Amerika e Veriut kontribuuan në mënyrë të barabartë në një rritje të pasurisë së përgjithshme, me Rusinë, Brazilin dhe Kanadanë, duke u kthyer në një trend negativ.

Franca arriti Britaninë e Madhe dhe hyri në top pesë nga numri i milionerëve, me ndihmën e rimëkëmbjes së sektorit të pronës, ndërsa Suedia e shtyu Singaporin nga 25 me lart.