Lajme

Rënie e migracionit në Zvicër, ngritje në vendet e OECD-së

Në përgjithësi, gjatë vitit 2017 në Zvicër janë vendosur për të qëndruar një kohë të gjatë ose përgjithmonë rreth 118.000 migrantë

Migracioni në Zvicër, në vitin 2017 kishte pësuar një rënie prej 5.3% në krahasim me vitin 2016. Këtë konstatim e ka nxjerrë raporti më i ri për migracionin, i titulluar “Migration Outlook” i OECD-së, Organizatës Evropiane për Bashkëpunimm ekonomik dhe Zhvillim.

Në përgjithësi, gjatë vitit 2017 në Zvicër janë vendosur për të qëndruar një kohë të gjatë ose përgjithmonë rreth 118.000 migrantë. Numri më i madh i tyre kanë ardhur nga Gjermania, thuhet në raport, transmeton albinfo.ch. Pas gjermanëve, në radhë vijnë italianët dhe francezët. Bëhet fjalë para së gjithash për punëtorë sezonalë ndërsa një pjesë m ë e vogël e tyre, si studentë

Por ndryshe është gjendja në vendet e OECD-së, marrë në përgjitheësi, sa i përket migracionit. Atje gjatë vitit 2018 kanë migruar 5.3 milionë të huaj që është një ngritje e vogël në krahasim me vitin 2017 ndërkohë që numri i azilkërkuesve ka shënuar rënie të madhe, përcjell albinfo.ch. Po u krahasua gjendja me vitet 2015 dhe 2016, në vitin 2018 ka pasur një rënie të numrit të tyre prej 34%.

Si pasojë e numrit të zvogëluar të azilkërkuesve, gjatë vitit të kaluar në vendet e OECD-së ka pasur po ashtu rënie edhe të numrit të refugjatëve me status të njohur. Në përgjithësi, numri i atyre që gjatë vitit 2018 kanë fituar leje qëndrimi në vendet në fjalë, ka qenë për 28% më i vogël se një vit më parë.

Nga ana tjetër, në pesë vitet e fundit janë rritur shanset për të gjetur një punë si migrant. Kjo vlen për të gjitha vendet e OECD-së. Në rastin e Gjermanisë, për shembull, është treguar i suksesshëm aksioni për punësimin e fuqisë punëtore nga Ballkani, siç vëren edhe raporti më i ri i OECD-së.

Mesatarisht më shumë se 68% të migrantëve kanë gjetur vende pune në këto shtete, ku mesatarja e papunüesisë është 9%.