Lajme

Restoranti në Zvicër ndalon pagesat me para në dorë

Në Zvicrën gjermanishtfolëse, disa restorante dhe disa kompani të transportit publik kanë vendosur të ndalojnë plotësisht paratë e gatshme.

Në Cyrih prej një viti në restorantin Kitchen Republic nuk mund të paguhet më me para në dorë. Për të paguar faturën, klientët duhet të marrin një kartë bankare, aplikacion Twint ose çdo mënyrë tjetër pagese elektronike.

Stafi gjithashtu vlerëson që nuk duhet të përziejë çdo ditë monedha dhe kartëmonedha. “Është më e shpejtë. Është më e sigurt për ne dhe nuk mund të gabojmë. As klienti nuk mund të gabojë”, thotë kamarierja Lea Gockenbach për RTS.

Ky restorant është pjesë e një zinxhiri të madh gjermanishtfolës, i cili ka rreth tridhjetë objekte. Në Zvicër, është e para që ndalon plotësisht paratë e gatshme. Sepse paratë kushtojnë para.

“Paraja ka disavantazhe: procesi i arkëtimit është shumë më i gjatë. Stafi gjithashtu duhet të bëjë një numërim ditor. Duhet të mbani një libër parash etj. Me pak fjalë, ka shumë kosto të fshehura”, shpjegon Manuel Wiesner, përgjegjës për inovacionin në Familie Wiesner Gastronomie SA, përcjell albinfo.ch.

Kompania donte t’i eliminonte këto tarifa, pasi vitet e fundit vetëm 5% e klientëve paguanin ende me para në dorë.

Kudo në Zvicër zakonet e pagesës po ndryshojnë. Në fund të vitit 2018, më shumë se gjysma e transaksioneve në dyqane kryheshin ende me para në dorë. Sot, dy të tretat bëhen me karta bankare dhe mjete të tjera të dematerializuara.

Megjithatë, sipas Marcel Stadelmann, studiues në Shkollën e Menaxhimit dhe Ligjit ZHAW në Cyrih, bizneset që vendosin të ndalojnë plotësisht paratë janë ende të rralla.

“Debati publik vazhdon të ketë një qëndrim kritik për të mos pranuar fare para. Ka edhe nisma të ndryshme politike. Kjo është arsyeja pse shumë tregtarë do të presin ende,” vëren ai, shkruan RTS.

Kantoni i Graubünden nuk priti të eliminonte paratë nga transporti publik. Për disa muaj, në disa linja, përdoruesit janë detyruar të blejnë biletën e tyre me Swisspass ose të paguajnë me kartë bankare.

Ndërsa disa njerëz nuk e kanë problem me të, të moshuarit kanë pak vështirësi. “Është pak e vështirë për ne të moshuarit. Por falë Zotit kam një abonim të përgjithshëm”, thotë njëri prej tyre.

Mënyra e vetme për të paguar ende me para në autobus është blerja e një karte për shumë udhëtime. Mbetet për t’u parë për sa kohë, paralajmëron Sascha Streule, kreu i shërbimit të klientit në Bus und Service AG (GR).

“Qëllimi i arritjes së cashless nuk është i yni për të vendosur. Është një kërkesë e Konfederatës. Në vitin 2035, ne nuk duhet të jemi më në gjendje të blejmë bileta me para në dorë, duke përfshirë edhe autobusët, lejon shoferin të përqendrohet në rrugë, të respektojë oraret”, thotë ai, përcjell albinfo.ch.

Në transportin publik ose bizneset, e ardhmja e pagesave tona duket se po shkon drejt tërësisht dixhitale.