Kosova

Rolf Dobelli: Zvicra duhet të ndalojë Tiktok, Facebook & Co për të miturit

Një libër i ri për efektet e mediave sociale tek të rinjtë po shkakton bujë – dhe po sjell në skenë filozofin Rolf Dobelli. Ai bën thirrje për ndalimin e mediave sociale për të miturit, përcjell albinfo.ch.

Për fëmijët dhe të rinjtë nuk ka më jetë pa media sociale dhe smartfonë. Sipas sondazheve aktuale, pothuajse 100 për qind e të gjithë moshave 12 deri në 19 vjeç në Zvicër kanë një telefon celular dhe pothuajse të gjithë përdorin Tiktok, Instagram dhe Co, që sipas Rolf Dobelli duhet të ndalohen.

Asnjëherë më parë nuk ka pasur një brez që të jetë bombarduar kaq intensivisht dhe në mënyrë gjithëpërfshirëse me stimuj dhe informacione. Çfarë i bën kjo asaj?

Profesori amerikan i psikologjisë Jonathan Haidt (60) nga Universiteti i Nju Jorkut e di më mirë se kushdo sesi përdorimi i sotëm i medias ndikon te të rinjtë – ai konsiderohet një ekspert kryesor. Së fundmi ai botoi një libër (“Brezi i shqetësuar”, gjermanisht “Generation Angst” do të botohet në qershor) ku del në përfundimin: Celularët dhe rrjetet sociale po i sëmurin sistematikisht të rinjtë tanë.

Të rinjtë e sotëm janë “duke u zhvilluar në një formë rrënjësisht të re të rritjes”, thotë Haidt. Kjo mund të përshkruhet si “rindërtimi i madh i fëmijërisë”. Lexoni këtu pse telefonat inteligjentë dhe mediat sociale krijojnë varësi.

Brezi i lindur pas vitit 1996, kanë shëndetin mendor më të keq nga të gjitha brezat, shkruan psikologia. Haidt përdor një mori të dhënash dhe studimesh për të treguar se rritja masive e depresionit, ankthit, vetëlëndimit dhe vetëvrasjes filloi rreth vitit 2010.

https://www.blick.ch/gesellschaft/radikale-idee-bekommt-aufwind-schweiz-soll-social-media-fuer-minderjaehrige-verbieten-id19627786.html