Lajme

Rregullat që duhet të dinë të huajt kur blejnë pronë në Gjermani

Të dish nëse tani është koha e duhur për të blerë nuk është e lehtë. Një rënie e fundit e çmimeve të pronave në disa qytete gjermane pas viteve të rritjes dramatike të çmimeve mund të tregojë se ka marrëveshje për të bërë. Nga ana tjetër, vendimi i bankave qendrore për të vendosur norma interesi në përgjigje të inflacionit mund të nënkuptojë se marrja e një hipotekë do të bëhet më pak tërheqëse.

Por. nuk janë vetëm kostot më të larta të huamarrjes që duhet të keni parasysh kur blini një pronë. Kostot shtesë, duke përfshirë taksat dhe tarifat e pasurive të paluajtshme, mund të shtojnë edhe 10 për qind të shpenzimeve totale mbi çmimin aktual të shtëpisë tuaj të re.

Ndërkohë, njerëzit që shpresojnë të blejnë një pronë për vete duhet të jenë të vetëdijshëm se qiramarrësit e ulur janë të mbrojtur mirë. Nëse blini një pronë që tashmë është e lejuar, do t’ju duhet të prisni me muaj apo edhe vite përpara se të lejoheni të lëvizni në veten tuaj, transmeton Albinfo.ch.

Rregullat e vendbanimit

Gjëja e parë që duhet sqaruar, e cila do të vijë si lehtësim për ata që nuk kanë nënshtetësi gjermane, është se nuk ka kufizime për të huajt që blejnë prona në Gjermani. Kjo vlen pavarësisht nëse jeni rezident në vend apo jo.

Ndoshta, një dobësi e kësaj qasjeje të lehtë është se ajo ka ndihmuar në nxitjen e rritjes masive të çmimeve të pronave që ka ndodhur vitet e fundit.

Një raport i gazetës Die Welt në vitin 2018 zbuloi se pothuajse gjysma e marrëveshjeve të pronave me vlerë 10 milionë euro ose më shumë ishin kryer nga investitorë të huaj. Studimet sugjerojnë gjithashtu se mafia italiane ka blerë prona gjermane me vlerë miliarda euro për të fshehur burimin e fitimeve të tyre të paligjshme.

Taksat

Kostoja më e madhe shtesë për blerjen e një prone në Gjermani vjen në formën e Grunderwerbssteuer (taksa e transferimit të tokës). Kjo taksë zbatohet si për pronat që janë ndërtuar tashmë, ashtu edhe për parcelat ndërtimore.

Madhësia e kësaj takse vendoset në nivel shtetëror, që do të thotë se dikush që blen në Saksoni (norma tatimore 3.5%), për shembull, do të përballet me një faturë tatimore shumë më të ulët se disa që blejnë në Turinginë fqinje (norma tatimore 6.5%).

Këto dallime të mëdha në tarifa nënkuptojnë se taksa për një pronë të shitur me 500,000 € mund të përfundojë të jetë 15,000 € më shumë vetëm disa kilometra më poshtë, përcjell Albinfo.ch.

Shtetet me normat më të ulëta të Grunderwerbssteuer janë Bavaria dhe Saksonia, të cilat të dyja nuk e kanë rritur fare taksën këtë shekull. Shumica e shteteve të tjera e kanë rregulluar normën gjatë dekadës së fundit dhe blerësit duhet të presin që të paguajnë një shtesë prej gjashtë për qind të çmimit të blerjes tek tatimet.

Debati ka qenë i ndezur vitet e fundit nëse madhësia e Grunderwerbssteuer po e bën të pamundur hyrjen e të rinjve në tregun e pronave. Studimet tregojnë se gjermanit mesatar i duhen katër vjet për të kursyer për të paguar vetëm këtë shumë, e cila shpesh nuk mund të financohet me një hipotekë.

Disa shtete, si Bavaria, po shtyjnë për një ligj federal i cili do t’i lirojë blerësit për herë të parë nga pagesa e tarifës. Qeveria federale ka premtuar gjithashtu të reformojë këtë taksë, por asgjë nuk është vendosur ende, përcjell tutje Albinfo.ch.

Tarifat e agjentëve të pasurive të patundshme

Kohët e fundit, personi ose kompania që blinte një pronë duhej t’i paguante agjentit të pasurive një komision të madh prej mbi shtatë përqind të çmimit të blerjes. Pas taksës së tokës, kjo ishte një kosto e ndaluar për shumë njerëz që kërkonin të hynin në shkallët e pronës.

Por një ligj i cili u miratua nga Bundestag në vitin 2020 siguroi që tarifat e agjentëve të pasurive të patundshme do të duhej të ndaheshin në mënyrë të barabartë midis shitësit dhe blerësit. Që atëherë, blerësi i është dashur të paguajë “vetëm” rreth 3.5 për qind të çmimit të pronës agjentit të pasurive të patundshme.

Sidoqoftë, ekspertët këshillojnë që duhet të përpiqeni të negocioni një tarifë më të ulët me agjentin e pasurive të patundshme përpara se të nënshkruhet kontrata përfundimtare.