Lajme

Rritje stresi “në mënyrë dramatike” në vendet e punës në Zvicër

Punëtorët në Zvicër vuajnë shumë nga stresi në punë. Shkalla e zhdukjes në vendin e punës në Zvicër ka një rritje dramatike që nga viti 2012, me ndalesat e punës në rritje për 50 përqind, shkruan thelocal.ch, përcjell albinfo.ch

Qeveria zvicerane vlerëson se kostot e stresit dhe të djegies së energjisë janë afro 10 miliardë CHF në vit.

Siguruesit Swica dhe PK Rück përgatitën një raport, i cili ka treguar se gjashtë nga dhjetë rastet e ndalesave të punës mund t’i atribuohen depresionit.

Raporti, botuar në gazetën NZZ am Sonntag të Zvicrës, thoshte se jo vetëm që po rritet djegia e energjisë, por që shembujt individualë të saj po zgjasin më gjatë.

Një dështim për të investuar në punonjës?

Roger Ritler, një nga autorët e raportit, tha se kompanitë nuk po e njohin rrezikun e vërtetë të stresit dhe po bënin investime për ta kundërshtuar atë.

“Shumë kompani ende nuk po investojnë sa duhet për parandalimin dhe mbështetjen për punonjësit e tyre në rrezik”, tha ai.

Mjekët u kritikuan gjithashtu për dështimin e duhur për të lejuar që pacientët të riintegrohen në punë, me dy në çdo tre raste të riintegrimit të punonjësve pas pushimit të bazuar në shëndetin mendor, duke rezultuar në përfundimin e marrëdhënieve të punonjësve, përcjell tutje albinfo.ch.