Bota

Rrjetet sociale tani punojnë më mirë në eliminimin e gjuhës së urrejtjes

Bashkimi Evropian ka vlerësuar se rrjetet e mëdha sociale kanë rritur përpjekjet për të hequr gjuhën e urrejtjes nga platformat e tyre.

Komisionarja e Drejtësisë, Vera Jurova, tha se Kodi i Sjelljes i vitit 2016 po “funksionon mirë”, pasi që Facebook, YouTube dhe Twitter reagojnë brenda 24 orëve në një mesatare prej 89 për qind të rasteve të raportuara, shkruan KosovaPress, përcjell albinfo.ch

Kompanitë e largojnë përmbajtjen mesatarisht në 72 për qind të rasteve. Jurova tha se ajo kurrë nuk kërkoi të hiqte çdo përmbajtje që ishte treguar, pasi që e drejta themelore për lirinë e shprehjes duhet të respektohet.

Statistikat e BE-së tregojnë se YouTube ka hequr 84.5 për qind të përmbajtjes së kontestuar, Facebook 82.4 për qind dhe Twitter 43.5 për qind.

Jurova vlerësoi se BE-ja ka gjetur “qasjen e duhur” me kompanitë e teknologjisë.

Me gjithë përparimet në gjuhën e urrejtjes, BE ende kërkon që kompanitë e mëdha të teknologjisë të bëjnë përpjekje më të mëdha për të luftuar lajmet e rreme në internet, veçanërisht përpara zgjedhjeve evropiane në maj.