Lajme

Sa duhet të fitoni për një jetë të mirë në Austri?

Austria njihet si një vend me standard të lartë jetese, por vjen edhe me kosto të lartë jetese. Këtu është një përmbledhje e asaj që mund të prisni të fitoni në Austri

Ashtu si me shumicën e gjërave në Austri, pyetjes “çfarë është një rrogë e mirë?” është e vështirë për t’u përgjigjur pasi kostoja e jetesës (dhe pagat) mund të ndryshojnë midis shteteve dhe qyteteve. Për shembull, lindja e Austrisë është zakonisht shumë më e lirë se ajo perëndimore për strehim (me përjashtim të Vjenës). Dhe ata që jetojnë në qytete shpesh kanë akses më të lehtë dhe më të lirë në transportin publik në krahasim me njerëzit që jetojnë në zonat rurale, shkruan The Local, përcjell albinfo.at.

Kujdesi për fëmijët është gjithashtu diçka për t’u marrë parasysh me dallime të mëdha midis Vjenës, ku ka akses në shërbimet e subvencionuara shumë, dhe vendeve si Tiroli ku kujdesi për fëmijët kushton më shumë.

Për t’u thelluar pak më thellë, ne shikuam të dhënat për të zbuluar pagën mesatare në Austri dhe se si ajo ndryshon midis profesioneve dhe vendndodhjeve.

Sa është paga mesatare në Austri?

Në vitin 2021, paga mesatare vjetore bruto në Austri ishte 44,395 euro, sipas të dhënave më të fundit nga Statistikat e Austrisë.

Megjithatë, në sondazhin e fundit nga platforma e punës në internet Step Stone, paga mesatare vjetore bruto në Austri është 49,609 €.

Sondazhi i Step Stone më pas e ndau atë më tej sipas sektorëve te punës me ata që punojnë në farmaci që fitojnë më shumë në 60,504 €. Kjo u pasua nga energjia me 60,345 euro, teknologjia mjekësore me 59,106 euro dhe bankat me 58,711 euro, përcjell tutje albinfo.at.

Sektori me pagën mesatare vjetore më të ulët është hoteleria/gastronomia me 37,546 €, i ndjekur nga bujqësia me 39,779 € dhe turizmi me 43,965 €.

Profesioni gjithashtu luan një rol me njerëzit që punojnë në menaxhment që fitojnë më shumë – mesatarisht 66,768 €. Consulting doli i dyti me 53,721 €.

Dhe si shumë vende të tjera evropiane, hendeku gjinor i pagave në Austri mbizotëron. Paga mesatare vjetore për një burrë është 52,633 € dhe për një grua është 44,330 €.

Për më tepër, qyteti më fitues në Austri është Bregenz në Vorarlberg me një pagë mesatare vjetore prej 54,620 €. Kur krahasojmë perëndimin e Austrisë me lindjen, paga mesatare në Vorarlberg është 46,450 €, ndërsa në Burgenland është vetëm 39,100 €, përcjell tutje albinfo.at.

Sa është kostoja mesatare e jetesës në Austri?

Shumë banorë ndërkombëtarë do t’i konsiderojnë kostot e përditshme të jetesës në Austri si të shtrenjta, veçanërisht për ata që vijnë nga vende me kosto shumë më të ulët jetese.

Inflacioni ka qenë gjithashtu në rritje të vazhdueshme në Austri gjatë vitit 2022, duke çuar në disa rritje të mprehta të çmimeve për sendet ushqimore, kostot e banesave dhe energjisë.

Megjithatë, kostoja mesatare e jetesës ndryshon në të gjithë vendin, në varësi të vendndodhjes. Për shembull, Vjena dhe Insbruku në Tirol janë dy nga qytetet më të shtrenjta të Austrisë, por vendet më të përballueshme për të jetuar janë Graz në Styria dhe Klagenfurt në Carinthia.

Në Vjenë, çmimi mesatar i qirasë mujore për një apartament me një dhomë gjumi në qendër të qytetit është 915 €, duke shkuar deri në 2,000 € për një apartament me tre dhoma gjumi, sipas Expat Arrivals.

Ndërsa në Graz, kostoja mesatare e qirasë e një apartamenti me një dhomë gjumi në qendër të qytetit është rreth 609 €, dhe një apartament me tre dhoma gjumi është 1,170 €.