Lajme

Sa gjasa keni për t’ju vjedhur në Zvicër dhe si mund ta shmangni atë?

Ndërsa Zvicra në përgjithësi është një vend shumë i sigurt, kjo nuk do të thotë se krimi, përfshirë vjedhjet, nuk ndodh.

Shkalla e vjedhjeve në Zvicër në vitin 2022 u rrit me 14.6 për qind krahasuar me një vit më parë, sipas shifrave nga Zyra Federale e Statistikave (FSO) – një rritje për herë të parë në një dekadë.

Gjatë atij viti, të dhënat më të fundit në dispozicion, 35,732 vjedhje, duke hyrë fshehurazi në një vend të pasigurt janë regjistruar nga policia në gjithë Zvicrën, transmeton albinfo.ch.

Të gjitha kategoritë e kombinuara, gjithsej 174,702 vjedhje u raportuan në vitin 2022 (+17.4 për qind krahasuar me një vit më parë), dhe praktikisht të gjitha llojet e vjedhjeve janë prekur nga kjo rritje, tha FSO.

Në mënyrë të detajuar, rritje vihet re për vjedhjet e paspecifikuara (+23,4 për qind), vjedhjet e xhepave (+20,6 ), vjedhjet nga/në automjet (+17,4 për qind), si dhe thyerjet e shtëpisë, shkruan thelocal.

Rreth 46,385 vjedhje automjetesh janë regjistruar edhe nga policia në vitin 2022, me një rritje prej 15,9 për qind krahasuar me një vit më parë. Sa u përket biçikletave elektrike, janë vjedhur 14,153, që paraqet një rritje prej 58,7 për qind.

Megjithatë, rreziku juaj për të qenë viktimë e vjedhjes nuk është i njëjtë në gjithë vendin.

Disa kantone janë më të prirura ndaj vjedhjeve se të tjerat

Të dhënat e FSO-së tregojnë se frekuenca e vjedhjeve ndryshon në varësi të rajonit, me më shumë raste të raportuara shpesh në kantonet me popullsi dhe qytete më të mëdha.

Pesë kantonet që panë më shumë vjedhje të raportuara përfshijnë:

Cyrih: 6.935

Vaud: 3,955

Gjenevë: 3334

Aargau: 3,145

Bernë: 3,126

Dhe këtu janë shifrat për kantonet e tjera: Basel-City: 1,019; Bazel-Vendi: 861; Solothurn: 1,052; Luzern: 1027; Uri: 49; Schwyz 225; Obwalden: 65; Nidwalden: 50; Glarus: 101; Zug: 268; Friburg: 264; Schaffhausen: 158; Appenzell-Ausserrhoden: 68; Appenzell-Innerrhoden: 15 (shkalla më e ulët në Zvicër); St.Gallen: 1;081; Graubünden: 553; St.Gallen: 1,181; Thurgau: 656; Ticino: 596; Valais: 864; Neuchâtel: 615; dhe Jura: 197.

Si e mbroni shtëpinë dhe pasurinë tuaj nga vjedhja?

Portali i Zvicrës për krimin dhe drejtësinë penale liston shtatë mënyra që ka të ngjarë të pengojnë hajdutët:

Mbylleni derën

Kjo duket si një gjë pa mend, por do të habiteshit se sa njerëz i lënë shtëpitë e tyre të hapura.

Kjo është një ide e keqe jo vetëm sepse kriminelët mund të hyjnë lehtësisht në pronën tuaj, por edhe sepse sigurimi juaj mund të mos paguajë për dëmet nëse shtëpia nuk ishte e siguruar.

Mbyllni dritaret

Edhe kjo duket e qartë, por shumë hajdutë hyjnë në shtëpi nga dritaret e hapura. Pra, sigurohuni që ato të jenë të mbyllura në mënyrë të sigurt kur dilni nga shtëpia, si dhe gjatë natës.

Mbroni gjërat tuaja me vlerë

Vendosni të gjitha sendet tuaja me vlerë në një kasafortë në shtëpi ose, më mirë akoma, në një kasafortë në një bankë.

Nëse i mbani në shtëpi, zgjidhni një bravë të kombinuar, përndryshe “një hajdut gjithmonë do të supozojë se ka një çelës rezervë të fshehur diku në shtëpi. Ai do ta kërkojë atë dhe do të ngatërrojë të gjithë banesën tuaj; dhe në shumë raste edhe mund ta gjej!”

Mbaji sytë hapur

Nëse nuk keni videokamerë në derën e përparme, atëherë përdorni vrimën tuaj spiune. Nëse dikush është në derën tuaj që nuk e prisni ose nuk e njihni, atëherë mos e lini të hyjë.

Nëse ata thonë se duan të vijnë në një cilësi zyrtare, kërkoni ID-në e tyre.

Gjithashtu, mos instaloni një kamerë të rreme – hajdutët do ta kuptojnë se nuk është e vërtetë.

Instaloni kohëmatës me dritë

Edhe pse shumica e vjedhjeve kryhen gjatë ditës, një shtëpi që qëndron plotësisht në errësirë në mbrëmje i dërgon sinjalin hajdutit se askush nuk është në shtëpi – një kohë e përkryer për ta për të goditur.

Prandaj, kohëmatësit që ndezin automatikisht dhe në mënyrë të parregullt disa dhoma janë një masë e arsyeshme kundër vjedhjes.

Instaloni një alarm

Edhe ky mund të jetë një parandalues efikas për vjedhjet, me kusht që të instalohet siç duhet.

Për mbrojtje shtesë, mund të instaloni një kontakt në çdo derë dhe çdo dritare dhe mund të pajisni të gjithë shtëpinë tuaj me detektorë lëvizjeje.

Thirrni ekspertët e sigurisë

Ekspertët e sigurisë nga policia shpesh këshillojnë banorët se cilat masa janë ato të duhurat për shtëpinë e tyre.

Kontaktoni departamentin tuaj të policisë lokale për të parë nëse ata e ofrojnë këtë shërbim ose mund t’ju referojnë te dikush që e bën këtë.

Shpresojmë që kurrë nuk do t’ju duhet ta bëni këtë, por nëse keni nevojë të raportoni një vjedhje, telefononi numrin e urgjencës së policisë, 117, i cili thirret në të gjithë Zvicrën.

Po sigurimi i vjedhjes?

Në një vend që ka një sigurim për të gjitha llojet e fatkeqësive – duke përfshirë dëmtimin e makinës suaj të shkaktuar nga nuselalat – nuk ka një politikë specifike në rast vjedhjeje.

Megjithatë, politika juaj e sigurimit të përgjegjësisë familjare mbulon humbjet që rezultojnë nga vjedhjet deri në shumën e siguruar. Aktet e vandalizmit në lidhje me vjedhjet janë gjithashtu të mbuluara.