Kultura

Sa shpenzojnë evropianët për rekreacion dhe kulturë?

 

Në vitin 2017, ekonomitë familjare brenda Bashkimit Evropian (BE) harxhuan 8.5% të kostos totale të konsumit final për rekreacion dhe kulturë, sipas studimit statistikor të Eurostat-it, përcjell albinfo.ch.

Ky lloj i shpenzimeve është 4.6% e Produktit të Brendshëm Bruto (PBB) të BE-së, ose 710 miliardë euro, 1.400 euro për secilin qytetar të bllokut.

Vendi, banorët e të cilit shpenzojnë përqindjen më të madhe të shpenzimeve të tyre totale në rekreacion dhe kulturë, është Danimarka (11.5%), e ndjekur nga Suedia (11%) dhe Finlanda (10.5%). Ato ndiqen nga Sllovakia (10.4%), Holanda (10.1%) dhe Austria (10%).

Në mes të listës janë Letonia dhe Malta (9.9%), Britania e Madhe (9.8%), Gjermania (9.5%), Republika Çeke dhe Sllovenia (9.4%).

Nën 8.5% janë Lituania (8.5%), Belgjika dhe Estonia (8.4%), Franca dhe Polonia (8%), Bullgaria (7.9%) dhe Hungaria (7.6%).

Në fund të listës janë Qiproja (6%), Irlanda dhe Luksemburgu (5.9%), Rumania (5.8%) dhe Greqia me 4.6%.

Në periudhën 2007-2017, pjesa e burimeve rekreative dhe kulturore në shpenzimet e përgjithshme të ekonomive familjare në BE ka rënë më shumë në mesin e shteteve anëtare të bllokut, thotë Eurostat.

Finlanda (1.8%) raportoi rënien më serioze, pasuar nga Sllovenia (1.6%), Irlanda (1.3%) dhe Belgjika (1.2%).

Sllovakia (1.4%), Lituania (1.3%) dhe Rumania (1%) janë më të rëndësishmet.