Lajme

Samiti i klimës së të rinjve në Lozanë, me iniciativë për politikëbërësit e BE-së

Një takim javor për klimën ka filluar në Zvicër me qëllim të fillimit të një nisme qytetare evropiane. Aktivistja me ndikim Greta Thunberg po merr pjesë në të.

Samiti “Buzëqesh për të ardhmen” në qytetin e Lozanës fillon të hënën dhe mbledh së bashku aktivistë të rinj nga e gjithë Evropa për seminare dhe diskutime rreth temës së trajtimit të ndryshimit të klimës.

Më shumë se 450 të rinj nga 38 vende – përfshirë aktivisten suedeze Greta Thunberg, të cilët mbërritën me tren mbrëmjen e së dielës – pritet të marrin pjesë në samitin e gjatë një javor në Universitetin e Lausanne.

Qëllimi, sipas organizatorëve, është të ndërtohet në vrullin e grevave të fundit të klimës rinore për të detyruar politikanët të vendosin objektiva më ambicioze.

Për këtë qëllim, aktivistët po fillojnë një lidhje të Nismës Evropiane të Qytetarëve me Komisionin e BE-së në Bruksel.

Nisma e tyre përqendrohet në katër kërkesa kryesore: bërjen neutrale të karbonit në BE deri në vitin 2035; vendosja e taksave të karbonit për produktet që hyjnë në Evropë; refuzimi i nënshkrimit për termat e tregtisë ndërkombëtare në 1.5 ° C; dhe që të prodhojnë materiale arsimore në mbarë Evropën që u paraqet qytetarëve zgjidhje për ndryshimin e klimës.

Një milion nënshkrime janë të nevojshme për iniciativën për të zbritur në tavolinat e politikanëve në Bruksel, përcjell Albinfo.ch.