Shëndetësi

Shkencëtarët zviceranë zbuluan zëvendësuesin e insulinës për diabetikët

Shkencëtarët zviceranë zbuluan kohët e fundit se kafja mund të jetë një "injeksion i ri i insulinës" për diabetikët

Gjegjësisht, në botën e sotme ekzistojnë më shumë se 415 milionë njerëz me diabet, dhe deri në vitin 2030 parashikohet se do të jetë shkaktari i shtatë kryesor i vdekjes.

“Nivelet e sheqerit në gjak mund të jenë më shumë se kurrë të lejuara”.

Njerëzit me diabet të tipit 1 dhe shumë me tipin 2 duhet të monitorojnë vazhdimisht nivelet e sheqerit në gjak dhe të rregullohen me injeksione të hormoneve të insulinës, shkruan albinfo.ch.

Injeksioni i insulinës është një mënyrë efektive për trajtimin ose kontrollimin e kësaj gjendjeje kronike, por nuk është i përsosur.

Pa insulinën, njerëzit me diabet rrisin nivelin e sheqerit në gjak, ndihen shumë keq, kanë dhimbje koke dhe gjithashtu mund të humbin vetëdijen.

Prandaj, janë kryer shumë hulumtime për të bërë të mundur që pa përdorimin e injeksioneve të insulinës të kontrollohet sëmundja, dhe mbi të gjitha ka të bëjë me informimin e njerëzve për një zgjidhje të shëndetshme jetësore për të parandaluar ndodhjen e diabetit tip 2.

Shkencëtarët kanë kryer një eksperiment me minj që duket se premton, dhe në qoftë se hulumtimet e mëtejshme tregojnë një efekt të ngjashëm mbi njerëzit që zakonisht kafja të ndikojë në nivelet e glukozës dhe ndjeshmërisë së insulinës njerëzore – atëherë diabetikët mund të zëvendësojnë dy ose injeksione të përditshme të insulinës me pije me kafeinë që do të merret para ngrënies. Dëshmi të mëtejshme nevojiten për të vërtetuar efikasitetin e këtij hulumtimi.