Lajme

Shkollat dhe universitetet reagojnë ndaj rritjes së rasteve në Zvicër

Mbajtja e maskave do të jetë e detyrueshme për të rriturit dhe nxënësit e moshuar në shkolla, duke filluar nga e mërkura në disa kantone të tjera, në reagim ndaj valës së dytë të koronavirusit.

Universiteti i Bernës tashmë ka lëvizur për të zgjeruar mësimin në distancë. Kantoni Schwyz, i cili është goditur veçanërisht rëndë nga rritja e fundit e rasteve – një ngjarje e dukshme super-përhapëse në një koncert, ka vënë spitalin e saj kryesor nën presion të rëndë dhe rritur veshjen e maskave në shkolla. Duke filluar nga e mërkura, të gjithë nxënësit e nivelit dytësor (të moshës 12 vjeç e lart) do të duhet të mbajnë maska në klasë. Më parë ky rregull zbatohej vetëm për ata të moshës 15-16 vjeç e lart dhe mësuesit. Një rritje në numrin e rasteve Covid-19 midis nxënësve në nivelin sekondar 1, si dhe më shumë mungesa për shkak të karantinës, nxiti ndryshimin, thanë zyrtarët. Veshja e maskave duhet të ndalojë kalimin e klasave të tëra në karantinë, shtoi departamenti arsimor kantonal.

Qëllimi i autoriteteve të shkollës është të shmangin mbylljet e shkollës.

Në kantonin e Shën Gallenit ekziston tani një rekomandim për të rriturit në shkollat fillore që të mbajnë maska në të gjitha zonat, përveç klasave, sipas masave të vendosura nga kantoni të martën.

Kantoni Cyrih prezantoi maska për të gjithë të rriturit në shkollat fillore, duke filluar të hënën e kaluar, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.