Literaturë

SHKSHZ zgjedh kryesinë e re dhe shpall fituesit e konkursit për poezi

Çmimi i parë “Martin Camaj” i ka takuar autorit Ramë Oraca për poezinë e tij “Për Ty”. Kryetar i SHKSHZ u rizgjodh Bujar Salihu

Të dielën, më 21 mars, Shoqata e Krijuesve Shqiptarë të Zvicrës, me një orë letrare dhe me shpalljen e rezultateve të konkursit letrar, ka shënuar Ditën Botërore të Poezisë.

Aktiviteti është zhvilluar në ambientet e Konsullatës së Republikës së Kosovës në Cyrih.

Fillimisht është bërë shpallja e rezultateve të konkursit letrar, respektivisht të çmimit “Martin Camaj”. Paraprakisht, kryesia ia kishte besuar përgjegjësinë e vlerësimit të poezive shkrimtarit të njohur, Shaip Beqiri. Duhet theksuar me këtë rast se punimet konkurruese ai ka marrë nga kryesia, pa ditur autorësinë e tyre.

Kishin konkurruar 98 poezi, prej tyre janë shpërblyer 3, ndërsa 9 të tjera janë marrë për botim.

Më poshtë, poezitë fituese:

Çmimi i parë “Martin Camaj” i ka takuar autorit Ramë Oraca për poezinë e tij “Për Ty”. Çmimin e dytë “Martin Camaj” e ka fituar Arbër Metuku me poezinë me titullin “Lundërtar”, ndërsa çmimi i tretë “Martin Camaj” i është dhënë poetes Emrije Krosi për poezinë e saj “Vetja ime dhe unë…”.

Për botim janë marrë poezitë e Afrim Demirit (Nëpër unazat e përgjakura), Shkurtë Kadriu – Çitaku (Reminishencë),  Lulzime Malaj (Pas “Madame Butterfly”), Ajne Iberhysaj (TRISHTIMI I GJETHES), Aferdita Salihu (LUMTURI MAKBETHIANE), Trëndafile Lula (Unë, Kalypso), Sadik Krasniqi (PELEGRINI), Fatmire Sopa (Përsiatje), Vaxhid Xhelili (MEDITIM I PERHERSHEM)

Pas kumtimit të çmimeve u kalua në orën letrare me karakter garues, ku poezitë e tyre i kanë lexuar një numër i konsiderueshëm i autorëve të pranishëm, si: Fatmire Sopa, Miradije Maliqi, Shaip Beqiri, Arbër Ahmetaj, Xun Çetta, Brahim Avdyli, Shaqir Ahmeti, Gani Bytyqi, Hyrije Jusufi, Shefik Arifi dhe Bujar Salihu.
Juria në përbërje: Bit Gecaj, Adem Dërmaku dhe Bujar Salihu çmimin “Pena e Martinit” ia ndau poezisë së Arbër Ahmetajt, “Fryni erë e Bunës”.

Në pjesën e dytë u zhvilluan punimet e Kuvendit të ShKShZ-së. Një raport për punën e Shoqatës e ka paraqitur Bujar Salihu, ndërsa raportin financiar sekretari Florim Useini.

Më pas me votim të fshehtë është zgjedhur kryesia e re e shoqatës. Bujar Salihu u rizgjodh kryetar i ShKShZ, Mirela Duka nënkryetare, kurse Edlira Dedja, Fatmire Sopi dhe Adem Dërmaku, anëtarë të kryesisë.