Lajme

Shqetësimet e energjisë mund të ngadalësojnë rritjen ekonomike, thonë ekspertët

Parashikimet e rritjes ekonomike zvicerane për 2022 dhe 2023 janë rishikuar ndjeshëm në rënie, mes pasigurisë mbi furnizimin me energji dhe inflacionit

Një grup ekspertësh të qeverisë ka ulur pritjet e tij për rritjen e PBB-së në 2% më 2022, krahasuar me 2.6% që parashikoi në qershor. Për vitin 2023, parashikimi i tij është rishikuar nga 1.9% në 1.1%, sipas një njoftimi për shtyp të qeverisë të martën, përcjell albinfo.ch.

Pas gjysmës së parë pozitive të vitit 2022, ekonomia zvicerane tani përballet me një perspektivë të përkeqësuar, thonë ekspertët. “Një situatë e tensionuar energjetike dhe rritje të mprehta të çmimeve po rëndojnë në perspektivat ekonomike, veçanërisht në Evropë”, thuhet në njoftimin për shtyp.

Ekonomia zvicerane vazhdoi të rimëkëmbet gjatë tremujorit të dytë të këtij viti, me rritjen e nxitur nga sektori i shërbimeve. Shpenzimet e konsumatorëve janë rritur ndjeshëm në kohën e lirë, mikpritjen dhe udhëtimin që nga heqja e kufizimeve të shëndetit publik të lidhura me pandeminë Covid-19.

Megjithatë, treguesit aktualë ekonomikë paraqesin një pamje të përzier, sipas ekspertëve. Inflacioni në Zvicër mbetet modest sipas standardeve ndërkombëtare, kështu që pjesë të ekonomisë duhet të vazhdojnë të rimëkëmben, por ata thonë se mjedisi sfidues ndërkombëtar ka të ngjarë të ushtrojë presion në rritje në disa segmente të industrive të orientuara nga eksporti.

Grupi i ekspertëve ka ulur pritshmëritë e tij për kërkesën globale, veçanërisht në Evropë, Shtetet e Bashkuara dhe Kinë, të cilat janë partnerët kryesorë tregtarë të Zvicrës. Për më tepër, rritja e çmimeve të energjisë nënkupton se Zvicra mund të presë gjithashtu inflacion më të lartë se sa ishte parashikuar fillimisht, gjë që mund të zvogëlojë kërkesën e brendshme. Ekspertët tani presin inflacion prej 3% për këtë vit dhe 2.3% për vitin 2023.

Grupi i ekspertëve e mbështet parashikimin e tij në supozimin se nuk do të ketë një krizë të rëndë energjetike me ndalime të gjera të prodhimit.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI