Shqipëria

Shqipëri: Situata politike po detyron 71.1% të të rinjve të emigrojnë

Një sondazh kombëtar i Qendrës Qytetare, bashkëpunim me “Westminster Foundation for Democracy”, rreth qëndrimit të  rinjve mbi politikën, zbulon se ashtu siç pritej, shumica e rinjve janë pakënaqur me situatën politike: vetëm 2.7% e anketuarve janë kënaqur me situatën politike. 

sondazh u pyetën 1200 rinj gjithë Shqipërinë, 61 bashkitë e vendit, nëpërmjet ekipeve dhe bashkëpunëtorëve lokalë për kuptuar qëndrimin e rinjve mbi politikën 

Të rinjtë shprehen në shumicë dërrmuese se bojkoti nuk është forma e duhur për të zgjidhur problemet parlamentare (vetëm 18% besojnë të kundërtën), ndërsa 48.8% nuk kanë besim te Parlamenti si organ ligjvënës kryesor për politika të përgjegjshme. 

Gjithsesi vetëm 12.6% janë interesuar për politikën. zgjedhjet e ardhshme 53.4% e rinjve janë gatshëm votojnë. Ndërkohë vetëm 2.2 e rinjve besojnë plotësisht te partitë politike, pavarësisht se 9.3% e anketuarve kanë qenë aktivistë dhe 10.8% e anketuarve kanë qenë anëtarë partive politike, shkruan tch, përcjell albinfo.ch. 

Sondazhi u përgjigjet edhe disa sfidave që kanë të rinjtë sot. 43.7% do të dëshironin të punonin si të vetëpunësuar, 29.9% në administratën publike dhe 26.45% në sektorin privat. 

65% e të anketuarve e shohin politikën si burim pune, karriere dhe promovimi. 71.1% e të anketuarve mendojnë të emigrojnë në një kohë të shkurtër, shumica në Europën Perëndimore.  

29.7% e të anketuarve mendojnë se problemi kryesor që ka Shqipëria sot është korrupsioni, që është renditur edhe sfida nr.1 për nga përqindja.