Lajme

Shtrenjtimi i jetesës, inflacioni arrin në 6.2%

Rritja e çmimeve në vend ka shënuar një tjetër rekord gjatë muajit prill. Sipas të dhënave të INSTAT, shtrenjtimi më i madh krahasuar me muajin prill 2021 vërehet në grupin “Transporti” me 22,5 % dhe kjo lidhet direkt me karburantet.

Nafta, por edhe benzina janë shitur gjatë kësaj periudhe me rreth 240 lekë. Ky nëngrup është pasuar nga Ushqime dhe pije joalkoolike, e cila ka pësuar një rritje  me 9,9 % nëse e krahasojmë me të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Brenda grupit të ushqimeve ndikim kryesor ka dhënë shtrenjtimi i vajit, i cili është shitur rreth 400 lekë për litër, një nivel ky i paregjistruar në vend më parë. Në grupin e ushqimeve disa herë më shtrenjtë qytetarët kanë blerë edhe “qumësht, djathë dhe vezë”  që janë rritur me 17,1 % si dhe  “bukë e drithëra” me 16,7 %.

Pavarësisht ngritjes së dy bordeve të transparencës gjatë muajit prill, këto struktura duket se nuk kanë dhënë asnjë efekt pasi inflacioni rezulton më i lartë se muaji mars.

Si  pasojë e shtrenjtimit të çmimeve, inflacioni ka kërcyer në 6.2% ose dyfish mbi objektivin e vendosur nga Banka e Shqipërisë prej 3%.Rritja e inflacionit pritet të detyrojë Bankën Qendrore që të rishikojë përsëri në rritje normën bazë të interesit gjatë muajit të ardhshëm.

Aktualisht norma e interesit u rrit nga 0.5% në 1%. Gjatë së njëjtës periudhë të një viti më parë, inflacioni fiksohej në 1.9% dhe ky nivel rezulton më i larti që prej vitit 2002. /abcnews.al


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI