Integrimi

Sot mund të dëbohet nxënësja nga Kosova, edhepse ishte ndër më të suksesshmet

“Me këto nota ajo mund të mbaronte një shkollë të lartë,. Gjithsesi ajo zgjodhi fushën e Shëndetësisë$Shoqërore,” thotë ish mësuesja e saj.

Sipas informacioneve të Sindikatës së Arsimit në Gjermani (GEW) sot (e premte) mund të ndodhë një dramë. Një 16 vjeçare sëbashku me familjen e saj mund të dëbohen nga Kölni drejt Kosovës. Ajo që shqetëson mediat gjermane është se 16 vjeçarja është ndër nxënëset më të mira të shkollës, shkruan albinfo.ch, duke u bazuar në portalin gjermanofon report-k.de.

Familja erdhi në 2015 drejt Gjermanisë sëbashku me shumë shqiptarë të Kosovës. Vajza më e madhe e familjes pesëanëtarëshe mësoi menjëherë gjermanishten dhe menjëherë u përshtat në një shkollë publike. Pas dy vjetësh mësim intensiv, të hënën e kaluar i erdhi lajmi se familja duhet të largohet nga Frankfurti në Prishtinë. Askush nuk e dijë nëse ajo ndodhet në Frankfurt.

“Me këto nota ajo mund të mbaronte një shkollë të lartë,. Gjithsesi ajo zgjodhi fushën e Shëndetësisë$Shoqërore,” thotë ish mësuesja e saj.

Një pjesë e madhe e mësuesve dhe ekspertëve të integrimit shprehet të shqetësuar për këtë ngjarje, pasi nuk është shpërblyer aspak aftësitë dhe integrimi i saj.

Kosova nga nëntori 2015 vlen si shtet me origjinë të sigurtë, andaj qytetarët e saj thuajse kanë shansë zero për fitimin e azilit në Gjermani.