Koronavirusi: çast pas çasti

Të ardhurat mesatare zvicerane do të ulen me 2.5% për shkak të Covid-19

Njerëzit në Zvicër do të humbasin të ardhurat në CHF1,700 (1,843 dollarë) në vitin 2020 dhe 2021, parashikon një institut kërkimi

Sipas “BAK Ekonomisë” me bazë në Bazel, pandemia Covid-19 do të shkaktojë dëme të konsiderueshme në pagat e punonjësve, të ardhurat nga vetëpunësimi dhe të ardhurat nga pasuritë, shkruan “Swissinfo”, përcjell albinfo.ch.

Së bashku me humbjet aktuale të punës, orari i punës me kohë të shkurtër do të ketë një ndikim të madh në fitime. Disa kompensime për kohën e zvogëluar të punës mund të përbëjnë pjesërisht këto humbje, por në fund të fundit, fitimet pritet të bien me 2.5% në vitin 2020, sipas ekonomistëve të BAK.

Disa sektorë do të preken më shumë se të tjerët. Sipas BAK, industria e hotelerisë, turizmi dhe ngjarjet dhe pjesë të sektorit të transportit publik do të shohin që situata e tyre të përkeqësohet. Por recesioni global do të ndikojë gjithashtu në sektorë të tjerë si industria e eksportit dhe financat, të cilat mund t’i bëjnë njerëzit të tepërt, përcjell tutje albinfo.ch.

Instituti ekonomik pret ngecje si në vitin 2020 ashtu edhe në vitin 2021. Në krahasim me një situatë pa Covid-19, humbja e të ardhurave do të arrijë në 15 miliardë CHF në vitin 2020 dhe 2021, e cila funksionon në 1.700 CHF për person në Zvicër.

Në funksion të perspektivës së zymtë për të ardhmen, ekonomistët e BAK rekomandojnë masa të vazhdueshme për të mbajtur të ardhurat, duke hartuar një strategji për të parandaluar një valë të dytë të infeksioneve dhe duke marrë masa shtesë për të mbështetur ekonominë.