Ekonomi

A do të dëshironit të punoni vetëm 28 orë në javë?

Kush do të punojë më pak? Këtë e kërkon sindikata më e madhe e Gjermanisë. Propozimi është pranuar edhe në Zvicër.

Nëse është e nevojshme, punoni më pak dhe keni më shumë kohë të lirë – siç kërkon IG Metall, sindikata më e madhe e Gjermanisë. Ai dëshiron t’i japë secilit prej katër milionë punonjësve të industrisë metalike dhe elektrike mundësinë për të zvogëluar orarin e punës në 28 orë në javë gjatë dy viteve dhe pastaj të kthehet në orët normale të punës. Deri më tani, një javë pune është 35 orë.

IG Metall gjithashtu propozon kompensim për pagat. Nëse dëshironi të shkurtoni javën tuaj të punës në mënyrë që të keni më shumë kohë për familjen, edukimin e mëtejshëm ose kujdesin e të afërmve, ju duhet të merrni një rritje të vogël pagash. Propozimi i ka paraprirë një sondazhi të industrisë. Më shumë nga 680,000 pjesëmarrës dëshirojnë të jenë në gjendje të punojnë më pak për një kohë të caktuar, përcjell albinfo.ch.

Propozimi i sindikalistëve gjermanë është parë me simpati në Zvicër. “Një javë me 28 orë do të ishte ekonomikisht e qëndrueshme në Zvicër”, thotë këshilltari nacional i SP, Jean-Christophe Schwaab. “Njerëzit do të ishin më të motivuar dhe më të shëndetshëm nëse do të kishin më shumë kohë të lirë”.

Gjithashtu është e mundshme që firmat të paguajnë paga më të larta për punonjësit e tyre, të cilët do të ishin më produktivë përmes orarit më fleksibël të punës.