Lajme

Të huajt në Zvicër duhet të lejohen të bëhen oficerë policie

Policia e qytetit Cyrih duhet të lejojë të huajt si oficerë policie. Nisma e një politikani është bezdisëse për disa.

Kushdo që dëshiron të bëhet oficer policie në qytetin e Cyrihut, duhet të jetë zviceran. Ky është një parakusht për t’u përfshirë në rrethin e zbatuesve të ligjit.

Tre këshilltarë lokalë të Cyrihut po trondisin këtë klauzolë: Shaibal Roy (GLP), Marcel Bührig (Greens) dhe Isabel Garcia (GLP). Në një bastisje të paraqitur të mërkurën, ata kërkojnë nga Këshilli i qytetit që pranojnë gjithashtu të huajt të pranohen me një leje C si oficerë policie të armatosur.

Reflektoni diversitetin e popullsisë

Shaibal Roy, politikan i GLP dhe anëtar i Bordit të Secondas Cyrih, dëshiron të ndërpresë një “bishtalec të vjetër” me iniciativën. Ishte koha e duhur që kërkesa e shtetësisë zvicerane të shfuqizohej. “Në një qytet me 32 për qind të huaj, është gjithnjë e më e vështirë të gjesh argumente kundër pranimit të të huajve si oficerë policie të armatosur”.

Roy thotë se është e natyrshme dhe e dëshiruar nga popullata që diversiteti i popullatës të pasqyrohet edhe në shërbimin publik. “Do të ketë gjithashtu një efekt pozitiv në shërbimin në terren në punën e përditshme”, tha politikani i GLP-së.

Plotësisht mendim i ndryshëm është këshilltari i SVP-së dhe kryetari i departamentit të sigurisë së komisionit, Stephan Iten. “Shërbimi policor duhet të kryhet nga një zviceran”, thotë ai.

Nëse një i huaj është i interesuar në profesionin e policisë, ai duhet ta lejojë veten të natyralizohet. “Natyralizimi nuk është më një pengesë sot”, thotë Iten. Politikani i SVP-së thotë se nuk beson se një i huaj do të bënte punë më të këqija. “Por nëse jepen kërkesa ligjore për ushtrimin e një profesioni, thjesht duhet t’i përmbushësh ato. Ligji zviceran duhet të zbatohet nga një zviceran”, tha ai.

Shoqata e Oficerëve të Policisë së qytetit të Cyrihut gjithashtu merr qëndrimin që zyrtarët policorë duhet të kenë një kombësi zvicerane. “Si polic, ju zbatoni ligjet e vendosura në mënyrë demokratike. Prandaj, një oficer policie gjithashtu duhet të jetë në gjendje të marrë pjesë në vetë procesin legjislativ. Kjo shoqërohet me nënshtetësi”, thotë nënkryetari Martin Niederer.

Në çdo rast, të huajt me leje C pranohen tashmë në procesin e aplikimit për profesionin e policisë në qytetin e Cyrihut. “Ata kanë kohë për të natyralizuar veten e tyre derisa të përfundojnë arsimin e tyre”.

Departamenti i sigurisë së qytetit të Cyrihut nuk dëshiron të komentojë biznesin në këshillin lokal. Këshilli i qytetit tani është nëse ai rekomandon shtysën për adoptim apo jo. Pas kësaj, këshilli bashkiak do të vendosë nëse ai dëshiron të shohë iniciativën e zbatuar nga ekzekutivi, përcjell Albinfo.ch.