Lajme

Të rinjtë, nivelin më të lartë të papunësisë në Zvicër

Shkalla e papunësisë për gratë e moshës 15 deri 24 vjeç u rrit nga 7.2% në 8% midis vitit 2019 dhe 2020, rritja më e madhe midis gjithë popullsisë dhe grupmoshave në fuqinë punëtore, tha të enjten Zyra Federale e Statistikave, shkruan swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.

Në përgjithësi, rinia vuajti më së shumti nga humbjet e punës në vitin e parë të pandemisë së koronavirusit. Për punëtorët meshkuj dhe femra të moshës 25 deri 39 vjeç, niveli i papunësisë u rrit nga 3.7% në vitin 2019 në 4.4% në vitin 2020.

Në të kundërtën, gratë e moshës 55 deri 64 vjeç panë që niveli i papunësisë të ulej pak. Nuk kishte dallime të konsiderueshme në rritjen e shkallës së papunësisë midis grupeve të moshës për burrat.

Sipas Organizatës Ndërkombëtare të Punës, e cila gjithashtu numëron njerëzit që nuk janë regjistruar zyrtarisht në qendrat e punës kantonale (përfshirë të papunët afatgjatë), shkalla e përgjithshme e papunësisë zvicerane u rrit më shumë për burrat (+0,6 pikë përqindje) sesa për gratë (+0,3 pikë) në vitin 2020.

Përqindja e forcës së punës që punon me kohë të plotë mbetet kryesisht e pandryshuar, në 62.6%. Sidoqoftë, tendencat ndryshonin midis gjinive. Deri në vitin 2019, puna me kohë të plotë në mesin e grave ishte në rënie të vazhdueshme, por në vitin 2020 kjo shifër u rrit me 0.7 pikë për të arritur gati 41%.

E kundërta është e vërtetë për burrat: një prirje rënëse në punëtorët me kohë të plotë, e cila filloi më 1995 e vazhdoi në vitin 2020, kur përqindja u ul në 81,7%, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI