Lajme

Të shtunën dita e gjashtë e grevës për punëtorët e Kullës Eiffel

Kulla Eifel po shkon drejt ditës së 6-të radhazi të grevës të shtunën, duke iu afruar rekordit në historinë e saj të re, pas dështimit të raundit të parë të negociatave mes menaxhmentit dhe sindikatave, e pakënaqur me menaxhimin e monumentit dhe e shqetësuar për gjendjen.

Të premten në ditën e pestë të konfliktit social, “mbledhja e përgjithshme votoi për rinovimin e grevës”, konfirmoi në një deklaratë për shtyp ndërsindikata e përbërë nga CGT dhe FO.

Një asamble e re e përgjithshme duhet të mbahet të shtunën në mëngjes, gjë që nënkupton, përveç nëse ka përparim të madh, një ditë të gjashtë të mbylljes pas hapjes së monumentit, të vizituar në fundjavë nga rreth 20,000 vizitorë në ditë.

Ndër-sindikata ende drejton gishtin drejt menaxhimit financiar të monumentit duke synuar qytetin e Parisit, 99% pronar i Kompanisë Operative të Kullës Eiffel (SETE).

Ajo e kritikon atë veçanërisht për “kërkimin e përfitimit me çdo kusht dhe në afat të shkurtër”, duke i kërkuar që të jetë “i arsyeshëm për sa i përket kërkesave të tij financiare për të siguruar qëndrueshmërinë e monumentit dhe kompanisë që e menaxhon atë”, dhe shpreh keqardhjen. “përpjekjet e () drejtimit për të devijuar thelbin e luftës në çështjet e pagave, të cilat punonjësit i refuzojnë”.

Përveç menaxhimit të përgjithshëm të kantierit, sindikatat janë veçanërisht të shqetësuara për gjendjen e monumentit, të cilin e konsiderojnë të dobët. “Shume pika korrozioni janë të dukshme, simptoma të një përkeqësimi shqetësues të monumentit 135-vjeçar”, nënvizojnë ata, duke dënuar “100 milionë euro të investuara për një fushatë lyerjeje të pjesshme me vetëm 3% të monumentit të zhveshur”.

Sindikatat, të cilët kërkojnë krijimin e një “fondi të posaçëm dhurimi” për punën e ardhshme, akuzojnë gjithashtu SETE dhe bashkinë për shtyrjen e modernizimit të ashensorëve dhe pajisjes dridhje.

Në mes të pushimeve shkollore dimërore dhe pesë muaj para Lojërave Olimpike (26 korrik – 11 gusht), mbyllja e simbolit të Parisit dhe Francës shqetëson dhe zgjon zhgënjimin e mijëra vizitorëve, kryesisht të huaj (rreth 80% sipas Statistikat e vitit 2023).

Nga ana e saj, bashkia e Parisit dëshiron të jetë qetësuese, siç theksohet në X Emmanuel Grégoire, zëvendës i parë i Anne Hidalgo. “Parisi nuk do të dështojë kurrë në detyrën e tij për të mbështetur Kullën Eifel. Ky xhevahir është në gjendje shumë të mirë dhe ne vazhdojmë të investojmë për rinovimin e tij. Besoj që Kompania Operative të dalë nga kjo situatë përmes dialogut social.”

Nëse do të vazhdonte përtej pasdites së së dielës, kjo grevë do të ishte më e gjata në historinë e fundit të kullës. Në vjeshtën e vitit 1998, monumenti qëndroi i mbyllur për gjashtë ditë e gjysmë.

Konflikti i vazhdueshëm kishte çuar tashmë në mbylljen e tij më 27 dhjetor, në njëqindvjetorin e zhdukjes së arkitektit Gustave Eiffel./RTS