Lajme

Temperatura rekord në Zvicër

Me një tejkalim të temperaturës prej gati pesë gradë, shkurti i vitit 2024 do të jetë qartë shkurti më i butë që nga fillimi i matjeve më 1864.

Gjysma e parë e shkurtit ishte jashtëzakonisht e butë, temperatura ishte midis 3 dhe 7 gradë dhe mesatarja në mbarë Zvicrën ishte më shumë se 5 gradë. Kështu ka shkruar MeteoNews në një deklaratë të martën.

“Në gjysmën e dytë, ra paksa, por në gjithë Zvicrën është qartë shkurti më i butë që nga fillimi i matjeve më 1864”, vazhdon ai.

Nganjëherë kishte shumë pak reshje në veri, por qartësisht shumë në jug. Dielli shkëlqeu me frekuencë afërsisht normale në ultësira, por zakonisht më rrallë në zonat e tjera.

MeteoNews pret që suficiti të “ulet shumë lehtë” deri në fund të muajit. Sidoqoftë, shkurti ishte edhe më i butë se temperaturat mesatare të marsit nga viti 1991 deri në vitin 2020.

Devijimet e temperaturës në shkurt janë edhe më të mëdha në Austri. Aktualisht në gjithë vendin ka një tejkalim të temperaturës prej gjashtë gradë. Në vend është edhe tetë gradë.

Nga temperaturat e larta rekord është prekur edhe bimësia. Pemët e para të pjeshkës dhe kajsisë po lulëzojnë aktualisht, rreth dy deri në tre javë më herët se zakonisht. Megjithatë, meqenëse shpesh ka ngrica në mars, ekziston rreziku që bimët që tashmë kanë lulëzuar të ngrijnë./20minuten