Lajme

Kërkohet fuqizimi i një ekipi të krizës për t’u marrë me pandemitë e mundshme

Disa ditë pasi shumica e kufizimeve të pandemisë u hoqën, shtypi zviceran shikon mësimet e dy vjetëve në modalitetin e krizës dhe atë që vendi mund të bëjë më mirë duke ecur përpara.

“Pandemia i befasoi politikanët dhe u paraqiti atyre sfida të mëdha”, shkruan NZZamSonntag në gjuhën gjermane. Koronavirusi ka formësuar jetën e përditshme për gati dy vjet. Që nga e enjtja e kaluar, perspektiva është e ndryshme. Qeveria ka thënë se faza akute e pandemisë ka mbaruar, duke hequr shumë kufizime pandemike, duke përfshirë detyrimin për të veshur maska ​​​​në dyqane dhe restorante dhe për të treguar certifikatat e Covid.

Por, pandemia zbuloi shumë dobësi të mëdha në strukturat dhe sistemet zvicerane, sipas SonntagsZeitung. Në shumë mënyra, Zvicra doli më mirë se disa vende fqinje, përcjell albinfo.ch.

Spitalet ishin të mbingarkuara në kufijtë e tyre, por ishin ende në gjendje të ofronin kujdes. Vendi ishte gjithashtu në gjendje të ofronte shpejt mbështetje financiare për sektorët më të prekur. Pati edhe dy vota mbarëkombëtare që protestonin ndaj masave të qeverisë, por të dyja herët ata demonstruan mbështetje publike për qasjen e qeverisë ndaj pandemisë. Kishte gjithashtu shumë probleme që penguan reagimin e vendit. Nuk kishte furnizime të mjaftueshme me maska, dezinfektues dhe pajisje mbrojtëse. Numri i shtretërve spitalorë nuk është ende i mjaftueshëm, argumentojnë disa politikanë.

Politikanët në të dyja partitë e krahut të djathtë dhe të majtë, së bashku me epidemiologët tani po bëjnë thirrje për një ekip krize që përfshin përfaqësues nga sektorë të ndryshëm, duke përfshirë kujdesin shëndetësor, biznesin, arsimin, politikën dhe shkencën.

“Ne propozojmë një ekip të menaxhimit të krizave si ai që ekzistonte në fillim të pandemisë. Në gjendje krize – ndoshta edhe me kompetenca vendimmarrëse”, tha epidemiologu Marcel Salathé për Tages-Anzeiger, në një intervistë në fillim të këtij viti.

Ka disa fusha të tjera ku vendi duhet të përmirësohet për të përgatitur dhe parandaluar pandemitë e ardhshme. Kjo përfshin krijimin e një sistemi monitorimi sistematik.

“Ne duhet të kërkojmë mjete për të monitoruar shkallën e imunitetit në popullatë”, tha parlamentarja Ruth Humbel për SonntagsZeitung.

Ky nivel imuniteti do të ndihmojë në informimin nëse nevojiten masa të reja.

Zyra Federale e Shëndetit Publik vendosi qershorin e kaluar që duhet të bëhet një vlerësim i jashtëm i menaxhimit të krizave të vendit, përcjell tutje albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI