Lajme

Trump cilësohet si rrezik i madh për botën në 2024

Hija e rikthimit të mundshëm të Donald Trump në krye të Shteteve të Bashkuara po shfaqet në mbarë botën. The Economist e përshkruan atë si “rrezikun më të madh të botës për vitin 2024”.

Ish-presidenti, aktualisht në gjyq për përfshirjen e tij në ngjarjet në Capitol Hill, mund të mos jetë një hipotezë aq e largët sa duket.

The Economist argumenton se Trump mund të dominojë lehtësisht zgjedhjet paraprake republikane dhe madje të mposhtë Presidentin Joe Biden në shtetet vendimtare, historikisht vendimtare në zgjedhjet presidenciale.

Sondazhet tregojnë se 59% e votuesve i besojnë Trump për çështjet ekonomike, ndërsa vetëm 37% shprehin besim te Biden, sipas një sondazhi të fundit nga New York Times.

Fati i botës duket se është i lidhur me votën e disa shteteve, të paktën për sa i përket një kandidature të mundshme në zgjedhjet paraprake.

Mosmarrëveshjet ligjore dhe civile që përfshijnë Trumpin mund të mos jenë pengesë për kandidaturën e tij; përkundrazi, mund edhe ta forcojnë atë. Për më tepër, mbështetja e pakësuar e demokratëve midis votuesve zezakë dhe hispanikë mund ta rrisë atë më tej, sipas analizës së revistës.

Një fitore e Trumpit do të kishte pasoja globale. Kjo do të inkurajonte liderët si Vladimir Putin dhe Xi Jinping dhe mund të shkaktonte kriza ndërkombëtare. Kina mund të përfitojë nga brishtësia e demokracisë amerikane për të sulmuar Tajvanin, ndërsa Rusia mund të intensifikojë veprimet e saj në Ukrainë dhe gjithashtu të kthehet drejt vendeve të tjera ish-sovjetike, si Moldavia apo shtetet baltike.

Por kërcënimi më i madh do të vinte nga vetë Shtetet e Bashkuara: një fitore e Trumpit do të përfaqësonte dëmtim serioz të imazhit për vendin, duke demonstruar se edhe një figurë e e tillë mund të aspirojë sërish majën e pushtetit. Institucionet amerikane, duke përfshirë gjykatat dhe Departamentin e Drejtësisë, mund të përballen me hakmarrje nëse ai rizgjedhet.