Shqipëria

Turistët anulojnë rezervimet në Shqipëri, shkaku i protestave

Shqipëria muajt e fundit ka qenë shpesh lajm kryesor mediat e huaja, por jo për bukuritë e saj, por për protestat, tymin dhe gazin lotsjellës dhe efektet kanë filluar ndihen  stepjen e huajve. 

Situata është dramatike”, pohon për “Monitor” Rrahman Kasa, kryetar i Unionit Turstik Shqiptar dhe drejtor menaxhues te “Happy Tours Albania”, bashkëpunon me agjenci shumta si ato vendeve nordike, polake, çeke etj. “Partnerët tanë janë shumë shqetësuar nga anulimet po bëjnë klientët e tyre”, pohon ai. Ndonëse nuk mund thotë ende numra, Kasa shton se agjencitë partnere kanë marrë shumë kërkesa për anulimin e rezervimeve, përcjell albinfo.ch. 

Anulimet janë kryesisht nga vendet nordike dhe nga Gjermania. 

Nordikët ishin një risi për turizmin shqiptar, shfaqën interes vitin e kaluar. Rezervimet e tyre nisin nga maji dhe mbyllen deri nga java e parë e tetorit. Fillimisht do nisë me një charter javë dhe kulmin e sezonit planifikohen pesë charterë  javë. 

Partnerët tanë po mundohen t’i qetësojnë dhe janë pritje zhvillimeve  ngjarjeve”, pohon Kasa. 

njëjtën tendencë negative e konfirmon dhe Zak Topuzi, nga Shoqata e Hotelerisë dhe Turizmit. “Ka shumë anulime grupesh”, pohon ai. “Ka dhe anulime konferenca e trajnime”. Topuzi shton se po vazhdoi kjo situatë, nuk mund presim asgjë mirë. 

dhëna tjera Bankës Shqipërisë bënë ditur se huajt vizitojnë vendin, pjesa e madhe e cilëve vijnë për vizitë te afërmit dhe qëllime turistike, shpenzuan 1.86 miliardë euro 2018-n, edhe ky një nivel rekord, me një rritje prej 8.8% me bazë vjetore. 

Kasa ka pohuar herët se ne si tur-operatorë kemi dhjetë chartera javë nga Polonia, dy nga Çekia dhe një nga Sllovakia. Rezervimet e këtyre fundit janë bërë sipas konceptit “all inclusive”, pra gjitha përfshira. “E reja e këtij viti janë turistët nga vendet baltike, pra Letoni, Lituani dhe Estoni. Është një partneritet me operatorë janë këto vende dhe kanë futur edhe Shqipërinë si destinacion paketat e tyre dhe ka pasur një lloj interesi. Përveç këtyre, vijojmë kemi interes nga tregu gjerman dhe zviceran, por këto nuk janë kontrata me garanci. 

Ai paralajmëron se për shkak të këtij imazhi operatorët e njohur ndërkombëtarë që aktualisht operojnë në shqipëri si Der Turistik, Apollo Nordik,Tui, Nowa Itaka, Rimbow, Exim Tours etj, ndoshta duke filluar nga viti tjetër do të hedhin sytë nga tregjet e rajonit që nuk i kanë këto probleme dhe që iu krijojnë më shumë facilitete,të cilat kanë politikat e subvencioneve, që fillojne nga 25 euro për çdo turist që konsumon minimumi 3 net qëndrim, që përfitojnë operatorët Incoming, në mënyrë që të stimulohet prurja e turistëve të huaj, aplikojnë taksa të ulëta aeroportuale për avionët charterë me qëllim tërheqjen e këtyre fluturimeve drejt aeroporteve të tyre për të garantuar qëndrueshmërinë e vendeve të tyre si destinacion.