Lajme

Ulja e çmimeve të karburanteve nga Italia prek Zvicrën

CEO i City Carburoil SA, Luca Giampietro ngre alarmin: "Nëse politika nuk na jep dorën, me marzhet tona është e pamundur të shkojmë të rregullojmë çmimet aktuale"

Nëse ulja e akcizës e zbatuar nga shteti italian më 22 mars po e bën më të lehtë zgjedhjen e çmimit për pikat e karburantit, nuk mund të thuhet e njëjta gjë për distributorët zviceranë të cilët për më shumë se një muaj janë detyruar të punojnë me çmime të rritura për shkak të konfliktit ukrainas, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Të blesh benzinë ​​në Itali do të thotë të kursesh rreth 20 cent për litër në krahasim me atë që ofrohet në distributorët zviceranë. Një situatë që i bën punonjësit zviceranë të stacioneve të benzinës të dëshpërohen, të ngopur me pritjen që politikanët tanë të lëvizin në të njëjtin drejtim si gadishulli aty pranë. “Është një situatë komplekse”, shpjegoi Luca Giampietro – CEO i City Carburoil SA – “disa kilometra larg nesh benzina shitet me një çmim më të ulët dhe veçanërisht në zonat kufitare po pësojmë reduktime që janë në masën 90%.

Krahasuar me vende si Italia, Franca dhe Gjermania, që janë shumë pranë nesh, politika jonë ende nuk e ka bërë lëvizjen e saj. “Sot jemi fatkeqësisht të pafuqishëm: nëse politika nuk na jep dorën, me marzhet tona është e pamundur të shkojmë të retushojmë çmimet aktuale”, nënvizoi Giampietro, duke shtuar se ata në “vijën e parë” në këtë situatë janë pikërisht pikat e karburantit.

“Ulja e akcizës italiane, respektivisht shkurtimi i taksës që pritet të vijë edhe nga ne, nuk është vetëm për të mbrojtur kategorinë tonë”, saktëson Giampietro, “por për t’i dhënë një frymë të gjithë ekonomisë në përgjithësi”. Mjafton të mendojmë se pjesa e karburanteve sot lidhet me shumë fusha, si ngrohja e ekonomisë së brendshme, pra jo vetëm ajo e udhëtimeve.

Ashtu siç ishte parashikuar, zonat që po pësojnë humbjet më të mëdha janë ato në kufi, me një humbje prej rreth 90% të vëllimeve: “Në praktikë, asgjë nuk po shitet më”, sqaroi CEO i Carburoil. Në zonat më të brendshme, ulja është më pak e theksuar, por në çdo rast është midis 15% dhe 20%, “çmimet e këtij lloji kërkojnë racionalizim në disa nivele: le të mendojmë për kompanitë logjistike, kompanitë e ndërtimit dhe transportin privat: të gjithë përpiqen të racionalizojnë duke u përpjekur për të reduktuar lëvizshmërinë “. Megjithatë, duhet pasur parasysh se sapo kemi dalë nga një periudhë ku lëvizshmëria është ulur ndjeshëm, përcjell tutje albinfo.ch.

Pasojat e kësaj humbjeje përkthehen edhe në largime të mundshme, “për momentin mund të them se të gjithë presin të kuptojnë se cili do të jetë drejtimi nga Berna, përkatësisht nga Bellinzona. Deri më sot, nuk ka ende asnjë indikacion që na jep shpresë”, paralajmëron Giampietro. Shumë stacione karburanti në fakt kanë vendosur të reduktojnë orët e punës si dhe përdorimin e personelit; “Për kompaninë tonë ne kemi arritur t’i zhvendosim brenda dhe për momentin nuk po flasim për shkurtime apo pushime nga puna, por nëse situata vazhdon duhet të mendojmë për këtë”.

Për CEO të City Carburoil “koha po mbaron: nëse shikojmë një komb si Italia që ka arritur të reagojë brenda disa javësh të pakta, mendoni se në Zvicër jemi ende të palëvizshëm… Për ne bëhet vërtet e vështirë. Muaji maj do të jetë një muaj i rëndësishëm, ndërsa vendimet duhet të merren në qershor”, përfundoi Giampietro.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI