Lajme

Universiteti privat në Zvicër që do të operojë si biznes, një risi që po mirëpritet

Zvicra ka disa nga universitetet e renditura në botë, por ata ende përballen me kritika për dështimin në plotësimin e nevojave të industrisë.

Një sipërmarrës ka krijuar një universitet privat, i cili do të operojë si biznes për nevojat e biznesit.

Serguei Beloussov thotë se ai themeloi Institutin e Teknologjisë Schaffhausen (SIT) për të sfiduar një “sistem relativisht joefikas” të arsimit të lartë.

“Akademia është përqendruar në botime, ndërsa biznesi është i përqendruar në rezultatet”, i tha ai swissinfo.ch, përcjell albinfo.ch

“Universitetet publike janë të gjitha mirë dhe të mira, por ato mund të jenë më mirë nëse përqendrohen në probleme specifike.Shkenca është njohuri, e cila duhet të shndërrohet në produkte që mund të zgjidhin sfida për shoqërinë.”, shton ai.

SIT u themelua një vit më parë në bashkëpunim me Universitetin Kombëtar të Singaporit dhe Universitetin Carnegie Mellon në Shtetet e Bashkuara. Do të fillojë të mirëpresë studentët në Schaffhausen këtë shtator, tani që ajo ka një ndërtesë funksionale të kampusit.

SIT përfshin qendra të ndryshme të trajnimit të turizmit dhe mikpritjes, si dhe Shkollën e Biznesit IMD për studime të menaxhimit. Por SIT planifikon të drejtojë veten më shumë si një biznes se sa si një universitet, tradicional.

Institutit iu dha 3 milionë CHF (3.2 milionë dollarë) në fonde nga kantoni i Schaffhausen në Zvicrën veriore. Tarifat për programet master në informatikë dhe inxhinieri kompjuterike (për t’u zgjeruar më vonë në fusha si teknologji kuantike) kushton në 5,000 CHF për semestër (2 500 CHF për banorët zviceranë)

Por SIT synon të gjenerojë pjesën më të madhe të fondeve të saj përmes një sërë shërbimesh dhe investimesh. Këto përfshijnë: teknologji të propozuar për fillimin e ndërmarrjeve, bashkëpunim me ndërmarrjet universitare spin-off, konsulencë, investime në pasuri të paluajtshme dhe hulumtime në fusha të tilla, si robotikë, inteligjencë artificiale dhe shëndet dixhital, përcjell albinfo.ch.

Një nga çështjet që SIT dëshiron të adresojë është mungesa e punëtorëve me aftësi të lartë informatike të nevojshme për të mbushur një numër në rritje të vendeve të kërkuara të punës.

Industria në Zvicër ka parashikuar një mungesë të mijëra punonjësve të kësaj fushe në vitet e ardhshme.