Lajme

Verbier, destinacion më i shtrenjtë se St. Moritz, këto janë arsyet

Verbier VS është bërë një pikë e turistike për të famshëm dhe fëmijë të pasur nga e gjithë bota. Por zviceranët po blejnë gjithashtu shtëpi. Kjo do të thotë se çmimi për metër katror në Verbier tani është më i lartë se në St. Moritz.

Për herë të parë ndonjëherë, Verbier VS është në krye të listës së destinacioneve më të shtrenjta alpine këtë vit. Zona e sporteve dimërore në komunën e Val de Bagnes ka rrëzuar kështu numrin e përjetshëm në Alpe. Një shtëpi pushimi në segmentin e sipërm kushton aktualisht 21,500 franga për metër katror në Verbier. Për krahasim, në Shën Moritz është 300 franga më pak.

Arsyeja, çmimet për shtëpitë e dyta në Verbier u rritën ndjeshëm vitin e kaluar, ndërsa ranë në St. Moritz. Në Verbier, apartamentet dhe shtëpitë e pushimeve u bënë 9.9 për qind më të shtrenjta, ndërsa në St. Moritz u bënë 1.1 për qind më të lira. Këto shifra vijnë nga UBS Alpine Property Index, i cili publikohet çdo vit.

“Verbier është lehtësisht i aksesueshëm nga Cyrihu dhe Gjeneva”, thotë ekonomisti i pasurive të paluajtshme të UBS dhe autori i studimit, Maciej Skoczek (37). Për zviceranët gjermanishtfolës, qyteti është i përshtatshëm për punë hibride. Por Verbier nuk është vetëm popullor me vendasit. Këtu udhëtojnë shumë pushues, veçanërisht nga jashtë.

Verbier është veçanërisht i popullarizuar me anglezët.

“Por ne po shohim gjithashtu një rritje të kërkesës nga vendet e tjera – kohët e fundit shumë nga Skandinavia”, thotë Skoczek. Destinacioni i pushimeve është kthyer gjithashtu në një pikë të nxehtë për të famshmit. Personalitete të njohura si Jude Law (51), Leonardo DiCaprio (49), Barack Obama (62), Princi Harry (39), Priyanka Chopra (41), Joe (34) dhe Nick (31) Jonas dhe James Blunt ( 50) tashmë kanë shijuar ajrin e pastër malor këtu. Kjo e ka bërë gjithashtu Verbier një magnet për fëmijët e pasur nga e gjithë bota, ndërsa St. Moritz duhet të mjaftohet me paratë e vjetra.

Një arsye tjetër për ngritjen në vendin e parë, sipas UBS, shumë shtëpi në Verbier janë rinovuar gjerësisht vitet e fundit, gjë që ka rritur gjithashtu çmimet. Shkalla e vendeve të lira të punës prej 0.5 për qind është shumë e ulët sipas standardeve të Valais. Kur oferta është kaq e ngushtë dhe kërkesa është kaq e lartë në të njëjtën kohë, kjo reflektohet në çmime.

Megjithatë, çmimet nuk janë rritur aq shumë kudo në Alpet zvicerane sa në Verbier. Në përgjithësi, rritja e çmimeve është ngadalësuar. Mesatarisht, shtëpitë e dyta kushtojnë pothuajse 4 për qind më shumë në tremujorin e parë të 2024-ës sesa një vit më parë. Arosa GR regjistroi rritjen më të lartë të çmimeve prej 18 për qind. Rajonalisht, çmimet u rritën më së shumti në Graubünden, me pothuajse 6 për qind. Në Bernese Oberland, nivelet e çmimeve ngecën.

Që nga fundi i vitit 2019, apartamentet e pushimeve në Alpet zvicerane janë bërë kumulative më të shtrenjta me pothuajse 30 për qind. “Tregu i apartamenteve për pushime është tharë praktikisht”, thotë Skoczek. Aktualisht, vetëm 0.7 për qind e të gjitha apartamenteve në komunitetet turistike zvicerane janë bosh, që është rreth 50 për qind më pak se para pandemisë. Kjo ofertë e kufizuar ende plotësohet me kërkesë të lartë.

Por sipas autorëve të studimit, kërkesa nga brenda dhe jashtë pritet të bjerë këtë vit. Numri i abonimeve të kërkimit ka ardhur në rënie që nga viti 2022. Nga njëra anë, sepse çmimet u rritën aq ndjeshëm sa shumë nuk mund t’i përballojnë më ato. Përveç kësaj, gjatë pandemisë, kur udhëtimi jashtë vendit nuk ishte më i mundur, pati një nxitim të vërtetë në apartamentet në male. Ky vrapim tani ka përfunduar. Normat e interesit të hipotekave e bëjnë financimin edhe më të shtrenjtë dhe kostot shtesë gjithashtu janë rritur ndjeshëm.

UBS supozon se çmimet në tregun e dytë të shtëpisë do të ngecin – edhe nëse oferta mbetet e ngushtë. “Një furnizim shtesë i shtëpive të dyta ka të ngjarë të lindë nga konvertimi i shtëpive ekzistuese parësore”, thotë Skoczek. Kjo vlen veçanërisht për Graubünden, ku po ndërtohen dukshëm më shumë shtëpi sesa po dorëzohen aplikime për ndërtim. Me fjalë të tjera: ato po ndërtohen, sepse shtëpitë ekzistuese parësore po shndërrohen në shtëpi të dyta.

“Ky është një problem për vendasit dhe punëtorët sezonalë – ata kanë gjithnjë e më pak hapësirë për banim”, thotë ekonomisti i pasurive të paluajtshme. Në të njëjtën kohë, nuk duhet harruar se janë vendasit ata që shesin shtëpitë e tyre. “Kështu që edhe ata përfitojnë prej saj”, thotë Skoczek./Blick