Lajme

Vizitat në 100 muzetë dhe galeritë më të mira të botës bien për 77%

Numri e vizitorëve në 100 muzetë dhe galeritë e artit në botë ka rënë për 77% vitin e kaluar, nga 230 milionë në 2019 në vetëm 54 milionë, pasi pandemia detyroi mbylljen në një shkallë të paparë.

Sondazhi i kryer çdo vit nga Art Newspaper, ka njoftuar vazhdimisht rreth muzeve, ekspozitave më të njohura, qoftë në Londër, Nju-Jork apo São Paulo.

Shifrat e vitit 2020, të botuara të martën, ishin kthjelluese, me muze dhe galeri të shkatërruara nga mbyllja me forcë, duke paraqitur numrin e ulët të vizitorëve dhe rëniet e mëdha të të ardhurave.

Louvre në Paris mbajti pozicionin e tij si muzeu më i vizituar në botë falë kryesisht në fund të ekspozitës së tij Leonardo, e cila tërhoqi më shumë se 10,000 vizitorë në ditë para se të mbyllej në shkurt 2020. Gjatë vitit, muzeu kishte 2.7 milion vizita, poshtë 72% nga 2019 me një humbje të vlerësuar të të ardhurave prej 90 milionë €.

Alison Cole, redaktori i Gazetës Art, tha se ia vlen të kujtohet se “në një vit normal më shumë se 9 milionë njerëz do të bënin jostle për të parë Mona Lizën në Louvre”.

Tate Modern në Londër, i cili organizoi ekspozita përfshirë Andy Warhol dhe Bruce Nauman, ishte i dyti në tabelën e popullaritetit me 1.4 milion vizita, me 77% rënie. Ajo u mbyll për 173 ditë dhe tha se humbi 56 milionë £ në të ardhura. Ai ngriti Muzeun Britanik si muzeun më të vizituar në Mbretërinë e Bashkuar ose galerinë e artit, gjë që mund të shpjegohet nga Tate Modern që ka qëndruar i hapur për më shumë ditë në vit.

Muzeu Britanik, i cili ka mbajtur vendin e parë në Mbretërinë e Bashkuar për nëntë nga 10 vjetët e fundit, ishte i katërti në listën globale. Ai u mbyll për 208 ditë – afërsisht shtatë muaj – me numrin e vizitorëve me 80% në 1.3 milion.

Të tretët në tabelën e popullaritetit ishin Muzeumet e Vatikanit, me numrin e vizitorëve poshtë 81%. E pesta ishte Reina Sofia në Madrid, e cila u mbyll vetëm për 80 ditë. Kjo krahasohet me 155 ditë për Galerinë Kombëtare në Londër (e 7-të) dhe 202 ditë për Muzeun Metropolitan të Artit në New York (i 8-ti).

Muzeu aziatik më i vizituar në sondazh ishte Muzeu i Artit Bashkëkohor të Shekullit 21 të Japonisë në Kanazawa (i 9-ti). Ai ishte mbyllur vetëm për 66 ditë, por përsëri regjistroi një rënie prej 63% të numrit të vizitorëve.

Cole tha se ndikimi i pandemisë në muze ka qenë katastrofik dhe gjendja e përgjithshme shpirtërore ka mbetur e zymtë. “Ndërsa ka pritje të lumtur për një datë të rihapjes së 17 majit në Mbretërinë e Bashkuar, kapaciteti i zvogëluar për shkak të masave Covid dhe mungesës së turistëve do të thotë që për shumicën e muzeve të mëdha do shkonjë katër vjet derisa të kthehen në normalitetin si para-pandemisë”.

Gazeta Art tha se kishte një total prej 41,000 ditësh mbyllje të detyruar për muzetë më të mirë në botë që barazohet me “112 vjet vizita të humbura dhe qindra miliona paund të ardhura të humbura”.

Në SHBA fotografia ndryshon nga shteti në shtet, zbulon sondazhi. Mbylljet atje varionin nga 75 ditë (Crystal Bridges Museum of American American Art, Arkansas) deri në 225 ditë (Smithsonian American Museum Museum, Washington DC).

Zelanda e Re, një nga historitë e suksesit në trajtimin e pandemisë, ka dalë relativisht mirë në sondazh, me muzetë të mbyllur për më pak kohë se mesatarja globale dhe, kur ata të rihapen, pak kufizime në kapacitet. Më pak e prekura nga muzetë e saj kryesorë ishte Galeria e Arteve Christchurch Te Puna o Waiwhetū, e cila u mbyll për 54 ditë dhe regjistroi një rënie prej 28% të vizitorëve.

Muzetë e tjerë britanikë në studim përfshijnë V&A, 13-të më të popullarizuara me 215 ditë mbyllje dhe një rënie të vizitorëve me 78%; dhe Muzeu Kombëtar i Skocisë, i 40-ti në listë me 159 ditë mbyllje dhe një rënie prej 80% të vizitorëve, raporton The Guardian, transmeton Albinfo.ch.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI