Zgjedhjet parlamentare në Zvicër 2023

Zgjedhjet zvicerane – pse të rinjtë janë më pak të prirur të votojnë

Të dhënat nga zgjedhjet e fundit federale katër vjet më parë tregojnë një pjesëmarrje veçanërisht të ulët në mesin e atyre të moshës 18-24 dhe 25-34 vjeç

Këtë fundjavë në Zvicër zhvillohen zgjedhjet federale. Megjithatë, të rinjtë zviceranë janë më pak të motivuar të shkojnë në zgjedhje sesa bashkatdhetarët e tyre më të vjetër.

Të dhënat nga zgjedhjet e fundit federale katër vjet më parë tregojnë një pjesëmarrje veçanërisht të ulët në mesin e atyre të moshës 18-24 dhe 25-34 vjeç. Gjithashtu, të dhënat tregojnë se kur pjesëmarrja e përgjithshme e votuesve është e ulët, ndikohet më shumë pjesëmarrja e votuesve të rinj se sa ajo e grupmoshave të tjera.

Sipas politologut Lucas Leemann, ka disa arsye për këtë, raporton SRF, përcjell albinfo.ch.

Njëra është ndjenja e përgjithshme se zgjedhjet në Zvicër praktikisht nuk çojnë kurrë në ndryshime të dukshme në qeveri. Kjo do të thotë që të rinjtë shpesh preferojnë të përfshihen në aktivitete politike si protesta që ofrojnë një ndjenjë të të qenit më me ndikim.

Gjithashtu votimi është një zakon, një zakon që nuk është aq i zhvilluar tek të rinjtë në krahasim me votuesit e moshuar. Dhe të rinjtë janë në një fazë shumë aktive të jetës, me shumë ndryshime dhe kjo nuk mbështet sjelljen e rregullt të votimit.

Për më tepër, politika mund të jetë komplekse dhe veçanërisht të rinjtë mund të kenë mungesë orientimi kur formojnë lloj-lloj opinionesh që çojnë në vendime për votim, tha Leemann. Vërshimi i informacionit nga ngjarje të tilla, si lufta në Ukrainë dhe konflikti në Lindjen e Mesme, ndonjëherë mund t’i lërë njerëzit të ndihen të pafuqishëm, duke i lënë ata me një ndjenjë se nuk mund të kenë ndonjë ndikim.

Leemann mendon se është e rëndësishme që të rinjtë ta lidhin politikën me kuriozitetin e motivuar dhe ta shohin atë si diçka frikësuese.