Lajme

Zvicër: 23 vdekje në mal këtë vit – këto janë arsyet

Të dielën, dy persona u kapën në një ortek midis Matterhorn dhe Grand Combin. I njëjti fat pati një person në Piz Palü në Graubünden – gjithashtu të dielën. Kjo do të thotë se katër njerëz vdiqën në malet zvicerane vetëm në fundjavë.

Numrat janë rritur lehtësisht “Që nga 1 tetori, 23 njerëz kanë vdekur në ortekët. Vitin e kaluar, gjithsej ishte 22,” thotë Benjamin Zweifel nga Instituti për Kërkimin e Borës dhe Ortekut (SLF). Kjo do të thotë se shifrat janë pak më të larta, por ende jo të pazakonta. Edhe pse numërimi do të vazhdojë deri në fund të shtatorit, periudha e pikut të aksidenteve ka përfunduar.

Megjithatë, numri i njerëzve të kapur nga ortekët është më i rëndësishëm se numri i viktimave. “Edhe atje, me rreth 260 persona të kapur, ne jemi mbi mesataren, që normalisht është rreth 220 persona”. Por kjo edhe sepse raportohen gjithnjë e më shumë aksidente. Megjithatë, mesatarisht me kalimin e viteve, numri i aksidenteve të ortekëve nuk po rritet, edhe pse sipas një sondazhi publik, turnetë me ski dhe udhëtimet me ski pa pagesë po bëhen gjithnjë e më të njohura. Këtë përshtypje e konfirmon edhe policia kantonale e Graubünden.

Policia kantonale e Valais gjithashtu nuk ka vërejtur një rritje të aksidenteve me fatalitet në male: “Tetë persona vdiqën në ortekë, tetë vdiqën në një turne skijimi dhe katër në aksidente me ski në shpatet”. Aksidentet rriten nga shkurti e në vazhdim Por e veçanta e këtij viti: “Fillimi i dimrit ishte shumë i qetë, menduam prej kohësh që numri i aksidenteve të ishte i ulët. “Kjo ndryshoi nga shkurti,” thotë Doubt. Sepse në pranverë ra sërish shumë borë.

Sipas ekspertit, bora e freskët është një nga nxitësit kryesorë të rrezikut të ortekëve. “Së bashku me erën, formohen rrjedhjet e borës, të cilat mund të shkaktohen relativisht lehtë nga njerëzit si një ortek.” Kur ka edhe shumë njerëz jashtë në male sepse moti është me diell ose janë pushime, numri i aksidenteve rritet – siç ishte rasti gjatë fundjavës Whitsun. Megjithatë, ndryshimet sigurisht që janë parë vitet e fundit. Për shkak të ndryshimeve klimatike dhe rritjes së temperaturës, aksidentet e ortekëve po ndodhin në zona gjithnjë e më të larta.

Kësaj i shtohet edhe dinamika e shtuar e ngjarjeve të motit, si ndryshimet e shpejta, masive të temperaturës, reshjet e mëdha dhe ndonjëherë edhe temperaturat shumë të larta. Kjo paraqet një sfidë të veçantë për parashikimin e rrezikut të ortekëve.