Lajme

Zvicër: A duhet të punojnë personat e moshuar

Parlamenti po diskuton mënyrat për të inkurajuar punëtorët e moshuar që të qëndrojnë në punë – por idetë se si ta bëjmë këtë po krijojnë një përçarje midis ligjvënësve dhe Këshillit Federal.

Të gjithë bien dakord për nevojën për të mbajtur njerëzit të punojnë për më gjatë, për shkak të tendosjes në sistemin e pensioneve dhe mungesës së thjeshtë të punëtorëve.

Një ide është se punëtorët e moshuar duhet të paguajnë një normë më të ulët tatimore. Qeveria është kundër kësaj, pasi thotë se është antikushtetuese – të gjitha të ardhurat duhet të tatohen sipas ligjit, shkruajnë mediat zvicerane, përcjell albinfo.ch.

Të tjerë gjithashtu theksojnë se do të jetë e padrejtë pasi fituesit më të lartë do të përfitojnë më shumë.

Qeveria thotë se do të jetë më mirë të rriten pagesat e pensioneve për ata që punojnë më gjatë.

Dhoma e Lartë e Parlamentit, Këshilli i Shteteve, do të diskutojë këtë çështje sot.