Lajme

Zvicër: Barazia gjinore në vendin e punës mund të zgjasë “tre breza”

Gratë është e mundur të presin më shumë se 50 vjet për të pasur qasje të barabartë në postet e larta drejtuese, sipas një raporti të universitetit zviceran.

Raporti i Inteligjencës Gjinore nga Universiteti i St Gallen zbuloi se 17% e posteve të larta drejtuese mbahen nga gra dhe 23% e pozicioneve të mesme drejtuese. Studiuesit analizuan 320,000 punonjës në 90 kompani zvicerane, përcjell albinfo.ch.

“Nëse vazhdojmë me ritmin aktual, barazia gjinore mund të bëhet realitet dy deri në tre breza nga tani. A mund të përballojmë me të vërtetë të presim deri në vitin 2078 dhe të humbasim dhjetëra mijëra gra me kualifikime të larta?”, Pyet raporti.

Jo vetëm që gratë fitojnë më pak promovime në nivele më të larta menaxhimi, por ato gjithashtu kanë një normë qarkullimi më të lartë brenda firmave sesa homologët meshkuj. Kjo është pavarësisht nga legjislacioni i fundit që përcakton kuotat gjinore për bordet dhe pozicionet ekzekutive në kompanitë më të mëdha zvicerane dhe kërkon që kompanitë e mëdha të publikojnë raporte të pagave gjinore. Sipas raportit, një nga faktorët më të mëdhenj të diskriminimit gjinor është vendimi i grave për të krijuar familje, përcjell tutje albinfo.ch.