Lajme

Zvicër: Kërkohen më shumë informata rreth kontratave të vaksinës Covid

Zyra Federale e Shëndetit Publik ishte shumë e kujdesshme kur publikoi kontratat federale të redaktuara pjesërisht me furnizuesit e vaksinave Covid-19 në gusht 2022. Ky është përfundimi i arritur nga Komisioneri Federal i Mbrojtjes së të Dhënave dhe Informacionit, Adrian Lobsiger.

Në një deklaratë të publikuar të hënën, zyra e Lobsiger shkruan se arsyet e jashtëzakonshme të paraqitura nga Zyra e shëndetit publik dhe kompanitë e vaksinave nuk u prezantuan “me thellësinë e arsyetimit të kërkuar nga praktika gjyqësore”, transmeton albinfo.ch.

Prandaj rekomandoi që Zyra e shëndetit publik të japë qasje në kontratat e prokurimit midis qeverisë federale dhe kompanive, si Pfizer dhe Moderna, “në një masë të madhe”. Statusi aktual i autorizimit të vaksinave nga Swissmedic duhet të merret parasysh.

Lobsiger publikoi gjashtë rekomandime pas dhjetë kërkesave për arbitrazh pas publikimit pjesërisht të redaktuar të kontratave. Prodhuesit e vaksinave dhe aplikantët e arbitrazhit mund të kërkojnë një vendim nga Zyra e shëndetit publik nëse nuk pajtohen me rekomandimet e Lobsiger. Sipas Lobsiger, Zyra e shëndetit publik mund të lëshojë një urdhër të tillë sipas detyrës zyrtare.

Akti i lirisë së informacionit

Në vitet 2020 deri në 2022, disa njerëz kërkuan akses në kontratat e prokurimit të qeverisë për vaksinat Covid-19 në bazë të Aktit Federal të Lirisë së Informacionit Lidhja e jashtme. Sipas dokumenteve të publikuara të hënën, mes tyre ishin avokatë, përfaqësues të mediave dhe individë privatë.

Dihet, për shembull, se një avokat ka dashur të gjejë se sa kanë kushtuar vaksinat deri tani dhe sa para janë buxhetuar për to në të ardhmen. Një deputet kantonal i Partisë Popullore Zvicerane nga Ticino gjithashtu kërkoi të shihte dokumentet.

Kërkesat për akses janë bërë në bazë të Aktit Federal për Lirinë e Informacionit, sipas të cilit çdokush mund të kërkojë akses në dokumentet e administratës federale. Në disa raste të jashtëzakonshme, publikimi i dokumenteve mund të refuzohet, të jepet vetëm pjesërisht ose edhe të shtyhet.

Vitin e kaluar, rrjeti i kërkimeve gazetareske investigativ.ch i dha drejtoreshës së Zyrës së shëndetit publik, Anne Lévy, çmimin e dyshimtë të “bllokuesit të informacionit” (Der Goldene Bremsklotz) për redaktimin e pjesshëm të kontratave të vaksinës. Profesionistët e medias argumentuan se publiku kishte nevojë për informacion të saktë për t’u besuar autoriteteve në periudha të vështira siç është pandemia.