Lajme

Zvicër: Sa kushton parkimi, regjistrimi, sigurimi, karburanti i veturave

Nga tarifat e parkimit deri te taksat e automjeteve, posedimi i një makine në Zvicër mund të jetë mjaft i shtrenjtë

Për të qenë korrekt, të gjitha vendet kanë rregulla pak a shumë të rrepta që kanë të bëjnë me pronësinë e makinave; Zvicra nuk është e jashtëzakonshme në këtë kuptim. Megjithatë, nëse jetoni këtu, është e dobishme të dini se cilat janë kostot e ndryshme të lidhura me makinat dhe ku janë ato më të lartat/më të ulëtat, transmeton albinfo.ch.

Parkimi

Media zvicerane e lajmeve Watson analizoi të dhënat e fundit nga Zyra e Mbikëqyrjes së Çmimeve që kanë të bëjnë me tarifat për orë në parkimat komunalë në qytete të ndryshme zvicerane. Rezulton se Cyrihu, Lucerni dhe Lozana kanë tarifën më të shtrenjtë – deri në 3 franga – për më pak se një orë parkim.

Berna dhe Bieli pasojnë me 2.2 franga, por ja një surprizë: në Gjenevë, i cili, së bashku me Cyrihun, është qyteti më i shtrenjtë në Zvicër dhe ndër më të shtrenjtat në botë, një tarifë parkimi për më pak se një orë shkon në vetëm 1.4 franga. Tani, nëse parkoni për më shumë se dy orë, Cyrihu është qyteti më i shtrenjtë, me 7.5 franga, i ndjekur nga Bazeli dhe Lucerni – 6 franga secili. Mjaft e çuditshme, në Lozanë, tarifa për parkimin dy-orësh është pothuajse e njëjtë me tarifën e saj për më pak se një orë: 3 franga, transmeton tutje albinfo.ch.

Këto qytete zvicerane përfitojnë maksimumin nga tarifat e parkimit.

  1. Cyrih: 21,4 milionë
  2. Lozanë: 13,7 milionë
  3. Gjenevë: 9 milionë
  4. Biel: 7,2 milionë
  5. Fribourg: 4,2 milionë
  6. Bernë: 3,8 milionë
  7. St.Gallen: 3,2 milionë
  8. Yverdon: 3 milionë
  9. Bazel: 2,5 milionë
  10. Schaffhausen: 2,3 milionë

Në anën e mirë, ndërkohë që pagesa për një vend parkimi nuk është asnjëherë argëtuese, kini parasysh se të gjitha paratë që komunat “fitojnë” në këtë mënyrë përdoren për përfitime publike në një mënyrë apo në një tjetër.

Regjistrimi

Për të vozitur në rrugët e Zvicrës duhet ta keni të regjistruar makinën tuaj.

Përveç lejes për të drejtuar makinën – një komponent i rëndësishëm për të pasur një makinë – regjistrimi juaj do t’ju marrë një sërë targash, një certifikatë regjistrimi dhe mund t’ju duhet të kontrolloni makinën tuaj për të parë nëse është i përshtatshëm për rrugë. Ashtu si pothuajse me gjithçka në këtë listë, kostoja e regjistrimit të makinës suaj do të varet nga kantoni, por në shumicën e rasteve do të jetë midis 50 CHF dhe 100 CHF. Nëse keni nevojë të kontrolloni makinën tuaj, kjo do të kushtojë afërsisht 50 CHF shtesë, transmeton tutje albinfo.ch.

Po taksa e mjeteve motorike?

Kushdo që ka një automjet në Zvicër duhet të paguajë këtë taksë, e cila përdoret për financimin e mirëmbajtjes së infrastrukturës rrugore. Shuma që duhet të paguani varet nga vendi ku jetoni dhe çfarë lloj makine vozitni, por në thelb ajo merr parasysh kapacitetin e automjetit, kuajfuqinë dhe peshën e tij, emetimet e dioksidit të karbonit (CO2) ose kombinimin e tyre.

Sipas faqes së internetit të konsumatorit Comparis, kantonet e Aargau, Fribourg, Glarus, Graubünden, Lucerne, Nidwalden, Obwalden, Schaffhausen, Solothurn, Thurgau, Valais dhe Zug e bazojnë taksat e tyre në kapacitetin kub të makinës dhe fuqinë kuaj. Appenzell Innerroden, Appenzell Ausserrhoden, Bern, Bazel, Jura, St. Gallen dhe Uri përcaktojnë taksën bazuar në peshën e automjetit, ndërsa Schwyz, Ticino dhe Vaud përdorin kuajfuqi dhe peshë bruto të automjetit.

Në Cyrih, kapaciteti kub dhe pesha e automjetit përcaktojnë taksën, në Gjenevë bazohet në kuaj-fuqi, në Baselstadt në peshën pa ngarkesë (dhe jo bruto) dhe emetimet e CO2, dhe në Neuchâtel vetëm në emetimet e CO2. Taksa juaj do të jetë më e ulët nëse drejtoni një makinë që konsiderohet të jetë miqësore me mjedisin, për shembull një automjet hibrid ose elektrike. Megjithatë, Aargau, Appenzell Ausserrhoden, Lucerne, Neuchâtel, Schwyz dhe Valais nuk japin fare zbritje mjedisore.

Një normë tipike e taksës së automjeteve në makinat e qyteteve zvicerane varion nga 500 në 1000 franga në vit, megjithëse mund të jetë pak a shumë, në varësi të modelit të makinës. Motoçikletat kanë tendencë të ndryshojnë nga 200 deri në 500 franga.

Ndërsa taksat e automjeteve janë të detyrueshme, disa tarifa shkaktohen vetë. Për shembull…

Gjobat e shpejtësisë

Një tiketë për shpejtësi varet nga vendi ku jeni kapur (një qytet ose autostradë) dhe nga sa e tejkaloni kufirin e shpejtësisë. Ndërkohë që gjobat janë pak a shumë standarde në të gjithë vendin, siç sqarohet në këtë artikull, çfarë ndryshimesh janë tarifat administrative që i bashkëngjiten çdo gjobe.

Një studim i Comparis.ch i kryer në vitin 2021 zbuloi se shoferët në Neuchâtel zakonisht dënohen me kostot më të ulëta (50 franga tarifa administrative), e ndjekur nga Lozana (60 franga) dhe Fribourg (73 franga).

Sidoqoftë, sa më shumë në lindje të shkoni, aq më të larta janë çmimet e lidhura me shpejtësinë, raporton Comparis.

Në Bernë, tejkalimi i kufirit të shpejtësisë do t’ju kthejë 200 franga, do të duhet të paguani 300 franga në Glarus, 350 në Appenzell. 370 në Lucern, 430 në Cyrih, 450 në Schaffhausen dhe 500 franga befasuese në Aargau.

Rrugët me pagesë

Ndryshe nga pjesa më e madhe e Evropës, Zvicra nuk ka një bollëk rrugësh me pagesë; sistemi i ndalimit në një kabinë dhe i pagesës për vozitje në një seksion të caktuar të rrugës zëvendësohet me ngjitësin e autostradës 40 franga, i cili duhet të rinovohet çdo vit. Megjithatë, tarifa duhet të paguhet në dy tunele: Grand St. Bernard dhe Tuneli Munt la schera. Të dy lidhin kantonet e tyre përkatëse (Valais dhe Graubünden) me Italinë.

Në Grand St. Vini re, megjithatë, se konvertimi franga-euro është llogaritur në vitin 2020; këto ditë dy monedhat janë më pranë barazisë.

Në Munt la schera, çmimi i një bilete me një drejtim për një makinë standarde të pasagjerëve nga dhjetori në prill është 29 franga nëse blihet online dhe 35 nëse paguhet në tunel. Midis majit dhe nëntorit, çmimi është 15 franga në internet dhe 17 në tunel.

Çmimet e karburantit

Kostoja e benzinës është rritur që kur Rusia pushtoi Ukrainën në shkurt 2022, duke kaluar 2 franga për litër pothuajse kudo në Zvicër. Kostot tashmë të larta i shtohet edhe fakti se që nga 1 janari, benzina në Zvicër është taksuar me 3.7 cent shtesë për litër për të financuar karburantet miqësore me mjedisin. Para luftës në Ukrainë, karburanti më i lirë mund të gjendej në stacionin Rasthof Platenenhof në Gampelen, kantonin e Bernës.

Një tjetër opsion i lirë i karburantit ishte disa kilometra larg, në Pit-Stop de Boudevilliers në Val-de-Ruz në kantonin Neuchâtel.

Në fakt, i gjithë ky rajon përfitoi nga benzina më e lirë për shkak të afërsisë me rafinerinë Cressier-Cornaux dhe vëllimit të madh të blerjeve. Një tjetër vendndodhje me kosto të ulët është në Samnaun, kantoni Graubünden në rajonin e Engiadina Bassa / Val Müstair.

Çmimi atje është 30 për qind më i lirë se në rajonin famëkeq të shtrenjtë të Liqenit të Gjenevës.

Dhe ndërsa nuk mund të flasim për karburantin “të lirë” këto ditë, ju mund të kurseni disa cent për litër nëse blini me zgjuarsi. Për shembull, anëtarësimet në klube automobilistike shpesh ofrojnë zbritje në benzinë. Anëtarët ACS dhe TCS mund të kursejnë nga dy deri në pesë cent për litër.

Shitësit më të mëdhenj të benzinës gjithashtu do të kenë shpesh oferta zbritjeje, ndërsa stacionet që u detyrohen supermarketeve zvicerane si Coop dhe Migros gjithashtu ofrojnë oferta të rastësishme. Çmimet janë zakonisht më të lartat në (ose afër) autostradave, në ose afër qyteteve të mëdha dhe në stacionet zinxhir të markës. Mund të gjeni oferta më të mira në stacione më të vogla dhe të pavarura larg rrugëve kryesore. Megjithatë, duhet të shmangni shumë larg nga rruga juaj për të kursyer karburant.

“Një cent diferencë në çmimin e litrit justifikon një devijim prej dy deri në tre kilometra, më së shumti. Përndryshe, konsumi i tepërt e mbyt ekonominë në një rezervuar 50 litra”, tha Erich Schwizer i TCS.

Një faqe interneti e dobishme që liston opsionet më të lira të benzinës në të gjithë Zvicrën është kjo.

Sigurimi

Ndërsa sigurimi i makinës suaj do të varet kryesisht nga lloji i automjetit dhe të dhënat tuaja të drejtimit, edhe aspektet gjeografike kanë rëndësi. Prandaj, shuma e primeve për sigurimin e makinës mund të ndryshojë nga një kanton në tjetrin. Sigurimi më i shtrenjtë (si pothuajse çdo gjë tjetër) ndodhet pranë kufijve ose qyteteve të mëdha, si Gjeneva, Cyrihu dhe Bazel, për shembull.

Arsyeja është se numri i aksidenteve dhe dëmeve është më i lartë në këto kantone, duke ndikuar në primet.

Politikat më të lira të sigurimit, nga ana tjetër, mund të gjenden në Obwalden, Nidwalden, Fribourg, Bern dhe Appenzell Innerrhoden.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI