Lajme

Zviceranët përdorin më pak Cash

Paraja e gatshme ka humbur tërheqjen e saj në mesin e popullatës zvicerane pasi pandemia e koronavirusit bëri që më shumë njerëz të paguanin me kartë bankare, aplikacion celular ose në internet, një studim i fundit ka zbuluar

Sondazhi nga faqja e internetit e shërbimeve financiare moneyland.ch zbuloi se për herë të parë, paraja nuk është më mënyra e preferuar e pagesës së njerëzve. “Moneyland.ch pret që paratë e gatshme do të vazhdojnë të humbasin për nga rëndësia”, tha CEO Benjamin Manz në një njoftim për shtyp.

Kur u pyetën për mënyrën e tyre të preferuar të pagesës, shumica e të anketuarve (73%) përmendën kartat e debitit, të ndjekura nga kartat e kreditit (71%). Cash erdhi vetëm në vendin e tretë, me 67% të të pyeturve thanë se nuk mund të bënin pa të. Kjo krahasohet me 78% në sondazhin e mëparshëm në vitin 2020, përcjell albinfo.ch.

Sondazhi gjithashtu nënvizoi interesin për aplikacione pagese të tilla si Twint, me 43% të të anketuarve që thanë se nuk mund të bënin pa të, krahasuar me vetëm 26% në janar 2020. Konkurrentë të tillë si Apple Pay (7%), Google Pay (5%), Samsung Pay (4%) dhe pagesat Bitcoin (4%) mbeten shumë mbrapa.

Paraja e gatshme është gjithsesi mënyra e preferuar e pagesës në dyqane, ku 98% e të pyeturve paguajnë me para në dorë. Kjo pasohet nga pagesa me kartë debiti (91%) dhe kartë krediti (84%), ku 62% përdorin pagesa pa kontakt.

Sondazhi u krye në janar midis 1,500 banorëve në të gjithë Zvicrën gjermane dhe frëngjishtfolëse.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI