Maqedonia

Zvicra, 1.9 milionë franga për pastrimin e mbeturinave në Maqedoni

Projekti përfshin masa për të përmirësuar menaxhimin e mbeturinave të ngurta dhe planet për të rinovuar deponinë «Rusino» në Gostivar, e cila do të bëhet një deponi sanitare e inxhinierizuar.

Sekretariati Shtetëror për Çështje Ekonomike (SECO) ndan një grant prej 1.9 milionë frangash, me të cilin do të financojë projektin “Menaxhimi i mbeturinave të ngurta në rajonin e Pollogut”.

Projekti përfshin masa për të përmirësuar menaxhimin e mbeturinave të ngurta dhe planet për të rinovuar deponinë «Rusino» në Gostivar, e cila do të bëhet një deponi sanitare e inxhinierizuar.

Projekti u prezantua në takimin e sotëm të kryetarëve të komunave të rajonit të Pollogut me përfaqësuesit e Ambasadës së Zvicrës dhe Qendrës për Zhvillimin e Rajonit të Pollogut, dhe u ndoq nga ministri i Mjedisit në Maqedoni, Naser Nuredini, përcjell Albinfo.ch.

“Qëllimi është të kontribuojmë në një mjedis të pastër dhe të shëndetshëm. I gjithë procesi do të kryhet në tri faza. Faza e parë duhet të përfundojë deri në fund të vitit dhe do të trajtojë ndikimet më serioze mjedisore të deponisë «Rusino» përmes ndërtimit të argjinaturave dhe llogoreve dhe riciklimin e kullimit, dhe gjithashtu do të punojë për të rritur ndërgjegjësimin e publikut dhe për të mundësuar mbledhjen më të mirë. Faza e dytë e deponisë «Rusino» do të përfundojë nga 2021 deri në 2026. Vlera totale e fazës së parë dhe të dytë do të arrijë në një milion e 900 mijë franga zvicerane”, tha Jean Gerrit Tessink, drejtues i ekipit për përgatitjen e programit.

Komponenti i dytë i rëndësishëm i këtij projekti do të jetë krijimi i një shërbimi publik rajonal që do të menaxhojë deponinë.

“Kjo është një ndërmarrje e rëndësishme e përbashkët dhe ne jemi të detyruar ligjërisht të krijojmë një ndërmarrje të përbashkët, e cila besojmë se do të jetë një mënyrë për të zgjidhur këtë problem”, tha kryetari i Komunës së Tetovës, Teuta Arifi.

Deponia “Rusino” tani funksionon sipas asnjë standardi. Mbeturinat depozitohen vetëm në ndërmarrjen në Gostivar. Banorët e fshatrave përreth deponisë nuk lejojnë kamionë nga shërbimet e tjera publike nga komunat e Pollogut të drejtojnë derisa të riparohen plotësisht.