Lajme

Zvicra deri në vitin 2033 do të ketë 2300 mjekë të përgjithshëm më pak

Brenda dhjetë vjetëve Zvicrës do t’i nevojiten më shumë se 2300 mjekë të rinj të përgjithshëm, paralajmëron Shoqata Zvicerane e Mjekësisë së Brendshme të Përgjithshme (SSMIG). Politikëbërësit thirren të krijojnë një kornizë që ofron kushte tërheqëse trajnimi dhe pune për të mbushur këtë boshllëk.

Gjatë dhjetë vjetëve të ardhshme mjekësia e brendshme e përgjithshme (MIG) do të humbasë 44% të fuqisë së saj njerëzore, shkroi SSMIG të premten, transmeton albinfo.ch. Kjo rënie lidhet kryesisht me daljet në pension dhe uljen e shkallës së banimit.

Sipas SSMIG, mjekësia e përgjithshme e brendshme është një hallkë thelbësore në sistemin shëndetësor zviceran. Në veçanti, ajo merr përsipër një mision koordinues qendror. Mjekët e përgjithshëm sigurojnë që dora e majtë e di se çfarë po bën dora e djathtë në kujdesin shëndetësor.

SSMIG kreu një anketë, të cilës iu përgjigjën 2030 anëtarë të saj. Sipas anketës, 232 vende pune me kohë të plotë zhduken çdo vit. Përveç kësaj, popullsia në Zvicër do të rritet me një milion njerëz deri në vitin 2033, sipas Entit Federal të Statistikave, shkruan RTS.

Universitetet e Orientit

Për të shmangur mungesën e mjekëve, SSMIG rekomandon disa masa. Për shembull, Zvicra duhet t’i drejtojë universitetet drejt mësimdhënies së mjekësisë së kujdesit parësor përveç mjekësisë së avancuar. Kjo synon t’i japë fund kufizimeve të panevojshme për pranimin e specialistëve të MIG, siç është planifikuar në kantonin e Bernës.

Së fundi, mjekët e ardhshëm të specializuar në MIG kanë nevojë për një numër të mjaftueshëm vendesh studimi dhe trajnime pasuniversitare, por edhe një mjedis pune që i lejon ata të përgatiten në mënyrë ideale për aktivitetin e tyre të ardhshëm si mjek i përgjithshëm në spital ose në zyrë.