Kriza në Ukrainë

Zvicra miraton sanksionet e fundit të BE-së kundër Rusisë

Masat e reja, të cilat hyjnë në fuqi më 1 shkurt, përfshijnë një ndalim gradual të blerjes dhe importit të diamanteve ruse, siç njoftoi qeveria zvicerane të mërkurën.

Sipas njoftimit nga qeveria, paketa e 12-të e sanksioneve të Bashkimit Evropian (BE) kundër Rusisë, e cila u miratua nga Brukseli më 18 dhjetor të vitit të kaluar, përfshin gjithashtu një ndalim të blerjes dhe importit të hekurit të derrit ose gazit të lëngshëm të naftës (LPG) nga Rusia, teksa sipas Komisionit të BE-së, ndalimi i GLN-së i prek importet që arrijnë në më shumë se 1 miliard euro (930 milionë CHF) në vit, transmeton albinfo.ch.

Listat e mallrave të ndaluara të eksportit që mund të kontribuojnë në forcimin ushtarak, industrial dhe teknologjik të Rusisë janë zgjeruar gjithashtu. Eksporti dhe shitja e kimikateve, baterive të litiumit, motorëve të caktuar për dronë dhe makinerive të caktuara në Rusi janë tani të ndaluara.

Lista e kompanive që u nënshtrohen kufizimeve specifike për mallrat me aplikime civile dhe ushtarake është zgjeruar gjithashtu, shkruan swissinfo.

Sipas njoftimit për media, qeveria për momentin po përmbahet nga vendosja e detyrimit për raportim për transfertat e parave nga personat fizikë dhe juridikë nga Rusia që kanë një kompani me seli në Zvicër.

Në dhjetor, Zvicra shtoi 147 individë, kompani dhe organizata të tjera nga Rusia dhe Bjellorusia në listën e saj të sanksioneve.

“Miratimi i sanksioneve është një reagim ndaj “veprimeve të vazhdueshme destabilizuese të Rusisë që minojnë integritetin territorial, sovranitetin dhe sigurinë e Ukrainës”, thuhet nga qeveria.