Lajme

Zvicra, në fund të “tabelës së ligës evropiane” për energjinë e prodhuar nga dielli dhe era

Zvicra është në fund të “tabelës së ligës evropiane” kur bëhet fjalë për energjinë elektrike të prodhuar nga dielli dhe era, thotë Fondacioni Zviceran i Energjisë (SES).

Sipas kësaj organizate, pavarësisht përparimit të Zvicrës në energjinë diellore vitin e kaluar, nuk ishte e mjaftueshme për të mbyllur hendekun me vendet e tjera.

Në vitin 2023 Zvicra renditej në vendin e 22-të në një krahasim evropian, pak përpara Maltës, Rumanisë, Republikës Çeke, Sllovenisë, Sllovakisë dhe Letonisë, transmeton albinfo.ch.

Çdo vit, organizata analizon prodhimin për frymë të energjisë elektrike të prodhuar nga dielli dhe era në Zvicër dhe në 27 vendet anëtare të Bashkimit Evropian (BE).

Vendet e renditura më të mira, Danimarka dhe Suedia, prodhojnë gjashtë deri në shtatë herë më shumë energji elektrike nga dielli dhe nga era për frymë sesa Zvicra. Dhe kur krahasohet me tetë vendet përreth saj, Zvicra e gjen veten në vendin e parafundit, shkruan swissinfo.

Vetëm 9% e energjisë elektrike të konsumuar në Zvicër prodhohet nga panelet diellore dhe turbinat e erës në Zvicër. Në Danimarkë, kjo shifër është mbi 70%.

Në energjinë e erës, Holanda është tani në krye të Evropës, duke prodhuar më shumë se dy herë më shumë energji diellore për frymë se Zvicra. Gjermania është gjithashtu përpara Zvicrës për sa i përket prodhimit të energjisë diellore.

Më 9 qershor, elektorati zviceran do të votojë për të ashtuquajturin ligj për energjinë elektrike, i cili propozon objektiva detyrues dhe një kuadër miqësor ndaj investimeve për të nxitur zhvillimin e energjive të rinovueshme. SES po bën fushatë në favor të një votimi pro.

Legjislacioni synon të përmirësojë kushtet për instalimet e energjisë së rinovueshme, duke siguruar investime më të mira financiare dhe duke përcaktuar zonat ku mund të ndërtohen më lehtë termocentralet diellore dhe të erës në shkallë të gjerë.