Lajme

Zvicra organizon konferencë për Ukrainën

Zvicra do të organizojë një konferencë për paqen në Ukrainë më 15 dhe 16 qershor Zvicra do të organizojë një konferencë të nivelit të lartë për paqen në Ukrainë, e cila është planifikuar të mbahet më 15 dhe 16 qershor në Bürgenstock (NW).

Pas diskutimeve eksploruese, Këshilli Federal vlerësoi të mërkurën se kushtet janë të mjaftueshme për të nisur një proces paqeje.

Konferenca duhet të shërbejë si një platformë për dialogun për të çuar në një paqe gjithëpërfshirëse, të drejtë dhe të qëndrueshme për Ukrainën. Do të ketë të bëjë me gjetjen e një baze të përbashkët për të çuar përpara këtë proces dhe për të gjetur një mënyrë për të përfshirë Rusinë në diskutime.

Ftesat zyrtare do të dërgohen në ditët në vijim, tha për mediat presidentja e Konfederatës Viola Amherd. “Ne ftojmë në nivelin më të lartë”, por secili vend do të vendosë se kush do të marrë pjesë, shtoi ministri i Jashtëm Ignazio Cassis.

Këshilli Federal konsideron se është përgjegjësi e tij të kontribuojë në procesin e paqes, duke pasur parasysh traditën e gjatë diplomatike zvicerane. Alternativa do të ishte të mos bëhej asgjë dhe kjo nuk është e mundur për stabilitetin e Evropës dhe Zvicrës, tha Viola Amherd.

Kjo konferencë do të jetë hapi i parë, vazhdoi ajo. Ajo nuk pret që në fund të ngjarjes të nënshkruhet një plan paqeje. Refuzimi rus deri tani Qeveria po merr parasysh diskutimet eksploruese të zhvilluara që nga janari. Viola Amherd priti presidentin ukrainas Volodymyr Zelensky në Bernë dhe e siguroi atë se Zvicra ishte e gatshme të organizonte samitin botëror për paqen në Ukrainë të dëshiruar nga presidenti.